През юни 2010 г., Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове

...
През юни 2010 г., Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Световния ден на добротата

През юни 2010 година, Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове на Движението и хуманитаристи, означават Денят на добротата във Англия. Тяхната цел е да се подчертаят положителните каузи, осъществени в цялата страна. Идеята за добрина е друга при всеки човек – помощ на възрастен човек при секване на пътя, правене на комплимент на някого, осъществяване на доброволческа активност или почерпка на работното място.



От 1946г. 13 ноември се отбелязва и като интернационален ден на слепите. Дата е оповестена от Организация на обединените нации не инцидентно. На 13 ноември е роден френския аристократ Валентин Аюи, който поставя основите за международното образование на слепите и основава в Париж първия в света пансион за слепи.

Православната черква уважава Св. Йоан Златоуст

13 ноември е разгласен като Световен ден за респект към българските католически свещеници, оповестени от папа Йоан Павел II за блажени – свещеник Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков. Четиримата са екзекутирани от тогавашната комунистическа власт през 1952г.

През 1775 година по време на Американската война за самостоятелност, американските войски командвани от Джордж Вашингтон завладяват Монреал.

През 1912г. по време на Балканската война на днешната дата българските войски навлизат в Дедеагач.

През 1923г. Съюз на съветските социалистически републики стартира да употребява флага си със сърп и чук, който остава в употреба до разпадането на съюза на 25 декември 1991г.

В Колумбия през 1985г. избухва вулканът Невадо дел Руиз в Колумбия. След мъртвило от 140 години вулканът избухва, умират над 20 000 души.



През 2002г. се състои една от най-големите екологични произшествия в историята. Край крайбрежията на испанска Галиция потъва танкер със 70 хиляди тона петрол.

На днешната дата е родена една от легендите на българския и пловдивски спорт пловдивската гимнастичка Мария Петрова. Днес е и рождената дата на българската кралица Йоанна Савойска, която е брачна половинка на цар Борис III. Рожден ден честват и актьорите Упи Голдбърг, Джерад Бътлър и Стив Зан.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР