През юни 1995 г. имало сериозно несъгласие в администрацията на

...
През юни 1995 г. имало сериозно несъгласие в администрацията на
Коментари Харесай

Разсекретени документи показват, че Клинтън е бил против да се меси във войната в бивша Югославия

През юни 1995 година имало съществено противоречие в администрацията на Съединени американски щати по въпроса по какъв начин би трябвало да наподобява политиката на Съединени американски щати по отношение на Босна и Херцеговина, а съгласно английски документи, които неотдавна отстраниха квалификацията за секретност, тогавашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън отказвал да се намесва в босненската война, написа македонският "Вечер ".

Според документите от юни 1995 година главният конфликт в администрацията на Съединени американски щати е бил сред тогавашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Мадлен Олбрайт, която се застъпвала за по-силен ангажимент на Съединени американски щати в Босна, и съветника по националната сигурност на Съединени американски щати при президента на Съединени американски щати Санди Бергер, който се противопоставил на намесата на Съединени американски щати.



Документът, разказващ за диалога сред английския министър председател Джон Мейджър и Клинтън, се базира на финансирането на Силите за бързо реагиране на Организация на обединените нации, които трябваше да бъдат ситуирани в БиХ. Темата на полемиката бил опитът на американската администрация и Конгреса да отстрани оръжейното ембарго върху бошняците и Съединени американски щати да пресечен финансирането на войските на Организация на обединените нации.

В документа се показва, че Клинтън желае да заплати на Организация на обединените нации и да предотврати повдигането на оръжейното ембарго върху Босна и това е задоволително на американска позиция, само че че той се изправя против опозиция в Конгреса.

"Президентът Клинтън ни сподели, че членовете на Конгреса са наивни, в случай че считат, че е задоволително да вдигнат оръжейното ембарго и по-късно всичко да мине умерено. Би било доста неприятно Съединени американски щати да понесат виновността за рухването на UNPROFOR. Клинтън се опасяваше, че бошняците се пробват да го примамят да направи тъкмо това, да влезе в Босна с военни задължения “, се споделя в документа.

Британският министър председател Мейджър добави, че е илюзорно, в случай че босненците чакат Съединени американски щати да се бият на място за тях.

„ Клинтън отговори, че до момента в който той е президент, босняците няма да съумеят. Нито един от нас, нито Англия, нито Съединените щати не би трябвало да вземат участие в босненската война от която и да е страна “, се споделя в документа.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР