През юли в селските региони – села и населени места

...
През юли в селските региони – села и населени места
Коментари Харесай

Селският туризъм отчете 1 млн. нощувки през юли

През юли в селските райони – села и обитаеми места с население под 10 000 поданици, са осъществени малко над 1 млн. нощувки. Селският туризъм се развива устойчиво и през това лято се регистрира интерес към обектите в дребните обитаеми места, което ще докара и до нарастване на заетостта. Местата за настаняване, които интензивно се употребяват в селския туризъм, са малко над 2500 с общо 120 хиляди кревати. Най-много обекти за селски туризъм има в северна и югоизточна България. През тази година за първи път има растеж на нощувките в северозападния район и селата към Враца, Монтана, както и в Ловешкия регион. Данните са на Асоциацията на българските села.

Нейният ръководител Борислав Борисов уточни пред БНР, че за летния сезон тази година са очаквали да има лек спад, това обаче не е по този начин:

" Няма спад.  Очевидно се е запазила наклонността хората да избират да прекарват почивните си дни в България и точно в селските райони . Оказа се, че през тази година, с цел да се резервира позитивната наклонност в броя на настаняването в туристическите обекти, малко са паднали цените ".

По думите му сега цените са нормализирани. В естествените обекти за настаняване – тези, които се ръководят от фамилии и дребни бизнесмени в селските региони, междинната цена това лято се движеше сред 40 и 60 лева на човек на нощувка, сподели Борисов и добави също, че се оферират и много първокласни къщи, където цените са по-високи.

" Не отчетохме спад по отношение на заетостта през предходната година. Даже в противен случай – може би ще има към 5% растеж на общата претовареност по отношение на миналата година ", акцентира той и изрази упованието си тази наклонност да се резервира.

Борислав Борисов подсети и  големия скок на цените на недвижимите парцели в хубавите села към огромните регионални центрове . Това се случи след началото на пандемията от Covid-19. По думите му  търсенето на къщи за живеене в селата е на рекордни равнища . Според него обаче има сериозен недостиг на къщи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР