През юли в еврозоната беше отбелязан нов абсолютен рекорд на

...
През юли в еврозоната беше отбелязан нов абсолютен рекорд на
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд

През юли в еврозоната беше маркиран нов безспорен връх на инфлацията - 8,9% на годишна база по отношение на 8,6% през юни. Това се показва в оповестения отчет на Европейската статистическа организация Евростат. Годишната инфлация в еврозоната се е нараснала 3.5 пъти от 2.16% предходната година за юли.

Както отбелязва организацията, месечната инфлация се е повишила с 0,1 % през юли, откакто през юни бе регистрирано покачване от 0,8 %.

Евростат изяснява, че главната причина за високата инфлация е повишението на цените на силата. 39,7% на годишна база след нарастване от 42% през предходния месец.

Цените на питателните артикули, алкохола и тютюневите произведения се покачиха с 9,8% през юни по отношение на 8,9% през май, а на промишлените артикули - с 4,5% по отношение на 4,3%. Растежът на разноските за услуги се форсира до 3,7% от 3,4% през юни.

Бързото повишаване на инфлацията в еврозоната стартира през август предходната година с настъпването на енергийната рецесия в Европейския съюз. Оттогава насам не е допустимо да се спре инфлацията и тя се покачва всеки месец. Докато през август 2021 година той е 2,96%, през февруари 2022 година нараства до 5,87%, а през март 7,44%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР