През юли цените от производител в страната се понижиха с

...
През юли цените от производител в страната се понижиха с
Коментари Харесай

Германия се срина: Невиждан спад на цените от производител в цялата история на страната

През юли цените от производител в страната се намалиха с 6% на годишна база. Спадът в цените предишния месец се дължи значително на високата база за съпоставяне от същия месец предходната година.

Това е най-големият спад на индикатора в цялата история на наблюденията му (от 1949 г.). За отбелязване е, посоченото съответства с предварителната прогноза на Trading Economics.

Най-силен годишен спад за август бележат цените на енергоноситeлите - с 31,9%, а от тях най-вече е поевтиняла електрическата енергия - с големите 43,2%.

За интервала цената на така наречен междинни артикули понижава с 4,1%, включително: на металите - с 10,8%, на минералните торовете - със забележителните 40,8%, на дървесината - с 27,2%.

В същото време цените на стоките за краткотрайна приложимост нарастват с 6,9%, включително: на храните - със 7,6% (захарта - с големите 87,2%). Потребителските артикули с дълготрайна приложимост са поскъпнали за август на годишна база с 5,2%, в това число: мебелите - с 5,5%, битова техника - с 5,7%.

Стойността на средствата за произвеждане нараства с 5,51%, включително: на оборудването - с 6,4%, на транспортните средства - с 4,1%. На месечна база цените от производител в Германия се покачиха през август за първи път от четири месеца - с 0,3%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg