През юли ще влезе в сила нов европейски регламент, който

...
През юли ще влезе в сила нов европейски регламент, който
Коментари Харесай

През юли влиза в сила нов европейски регламент за сигурността на стоките в интернет

През юли ще влезе в действие нов европейски правилник, който обръща особено внимание на сигурността на стоките, търгувани по електронен път, сподели през днешния ден във Варна инж. Мирослав Йотов, шеф на основна дирекция " Надзор на пазара " в Държавната организация за метрологичен и механически контрол, съобщи БНР.

По думите му задачата на новото законодателство е да се ускори контролът и да се подсигурява сигурността на потребителите. Хората, които си поръчват артикули по интернет, да да наблюдават маркировките и дали е посочен производителят, уточни Йотов. Според него потребителите би трябвало наложително да желаят и директива за приложимост на български език.

В дирекцията постъпват сигнали за рискови артикули от всякакво естество, само че най-често срещаните са за детски играчки и за електроуреди, добави Йотов. По думите му последният случай е за кани за топла вода. След инспекцията е открито, че те не са рискови, само че не дават отговор на посочения от производителя стандарт за времетраенето на експлоатационния интервал на уредите. Постъпват аналогични сигнали и за хладилници, сушилни, перални, добави Йотов. И посочи, че тези артикули не са рискови, само че не имат всички качества, които е показал производителят.

От средата на юни чиновниците на Агенцията стартират акция за безвредно лято, в границите на която ще се обърне особено внимание върху сигурността на надуваемите артикули, огромна част от които са детски играчки, добави Йотов. Той посочи, че сега се обръща особено внимание на така наречен желета, които са изключително известни измежду малчуганите. По думите на Йотов следва да бъдат направени проучвания в лаборатория какви химични субстанции и в какви количества има в тях.

Във Варна през днешния ден Мирослав Йотов бе измежду участниците в интернационална кръгла маса " Качество, надзор и експертиза на стоките ", проведена от Центъра за качество на артикули и потребителска отбрана към Икономическия университет в града. В полемиките се включиха представители на разнообразни държавни структури, бизнеса и науката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР