През юли планетата Марс ще бъде най-ярка, гледана от Земята,

...
През юли планетата Марс ще бъде най-ярка, гледана от Земята,
Коментари Харесай

Иде страшна кървава Луна, а с Марс ще се случи нещо невиждано от 15 години

През юли планетата Марс ще бъде най-ярка, гледана от Земята, от 2003 година насам. А някои щастливци по света ще могат да се насладят на дълготрайно лунно затъмнение, оповестява space.com.

Червената планета ще доближи точката в своята орбита, която е тъкмо противоположната на слънцето в небето (наричана опозиция), гледано от Земята. Тази година ще можем да забележим Марс от най-близкото допустимо разстояние, за пръв път от 15 години насам.

Земята и Марс обикалят в орбита към Слънцето на друго разстояние от него. Тъй като Земята е по-близо, тя прави една обиколка по-бързо от Марс. Веднъж на всеки две години (приблизително) Слънцето, Земята и Марс застават в права линия, равнявайки се по опозицията на Марс.

Тазгодишната съпротива ще се случи на 27 юли, а най-близкото доближаване на Марс – на 31 юли. Марс ще се вижда блестящо в небето. През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от нормално.

Въпреки това, информацията, че Марс ще бъде ослепителен като цялостна луна, са небивалица, предизвестяват специалисти. На небето той ще наподобява като ярка звезда.

Другият „ червен” обект в небето ще бъде луната. Всъщност тя ще стане алена единствено за няколко часа. В същия ден, в който Марс ще доближи съпротива, Луната ще премине през най-дългото цялостно лунно затъмнение за 21 век.

На 27 юли наблюдаващите в Африка, Близкия Изток, Южна Азия и Индийския океан ще видят цялостно лунно затъмнение, което ще продължи неповторимо дълго – 1 час и 43 минути. Общо, в това число с частичните етапи на затъмнението, Луната ще бъде в сянката на Земята близо 4 часа.



Лунните затъмнения се получават, когато Луната влезе в сянката на Земята, тъкмо от противоположната страна на Слънцето. За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са изцяло безвредни за наблюдаване даже с невъоръжено око. По време на отчасти затъмнение луната има черна сянка, която наподобява като че ли отхапва нейното „ лице”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР