През юли миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп застана

...
През юли миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп застана
Коментари Харесай

Желанието на Тръмп за енергийна доминация го изправя срещу Москва

През юли предходната година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп застана във Варшава до полския си сътрудник Анджей Дуда и даде обещание да помогне за унищожаване енергийната взаимозависимост от Русия. Той предложи американско гориво като опция, " тъй че да не може в никакъв случай да бъдете държани за заложници от един-единствен снабдител ".

Тръмп засегна тематиката за отдавнашните безпокойства в Европа от опцията на Русия да стопира доставките на природен газ - нещо, което тя е правила при разногласия за цените в предишното. Американски конгресмени споделят, че съветското въздействие поради силата се е оказвало ефикасно за заглушаване на рецензиите за нарушавания на човешките права, анексирането на Крим и нахлуването в Източна Украйна, което Кремъл отхвърля.

Шест месеца след визитата на Тръмп Полша подписа контракти за импорт на американски полутечен природен газ, недопечен нефт и въглища и заяви, че няма да продължи договорка за доставка на газ с съветската държавна компания " Газпром ", когато тя изтече през 2022 година, поставяйки завършек на едни специфични и сложни връзки, датиращи от 1944 година.

Този епизод е образец за една основна цел на дневния ред на Тръмп за " енергийна доминация " - потребление на възходящия експорт на енергоизточници за усилване на геополитическото въздействие на Вашингтон. Тази политика има също за цел да подкрепи вътрешното произвеждане посредством намаляване на екологичните регулации и разширение на изследванията във федерални територии, само че тези старания към този момент нямат кой знае какъв резултат.

Тръмп все пак наследи един преживяващ взрив петролен и газов бранш, който обезпечи на неговата администрация по-голямо въздействие на интернационалните енергийни пазари, в сравнение с това, на което Белият дом се радваше през последните десетилетия. Добивът на нефт в Съединени американски щати се усили до над 10 милиона барела на ден за пръв път от 1970 година с помощта на усъвършенстваните технологии. Производството на природен газ също набъбна сензитивно и Съединени американски щати се трансфораха в най-големия производител на " синьо гориво " в света.

Междувременно премахването през 2015 година на 40-годишната възбрана за експорт на недопечен нефт - закон, утвърден от следения от републиканците Конгрес и подписан от тогавашния президент Барак Обама - направи стратегическите доставки в чужбина вероятни. Разрешаването на износа на американски полутечен природен газ също даде подтик на бранша.

Остава да забележим какъв брой сполучливо ще изиграе администрацията на Тръмп мощната си ръка. Сред трудностите са екологичната съпротива против нови петролопроводи и други енергийни планове вкъщи, конкуренцията на други огромни експортьори в чужбина и евентуални търговски разногласия.

Първите сигнали са обещаващи. Литва, Украйна, Китай, Япония, Южна Корея и Виетнам са измежду над 30-те страни, които подписаха през последните две години със Съединени американски щати покупко-продажби за доставки, доста от които за пръв път.

Да се купува по-малко нефт от ОПЕК и да се продава повече на Китай

Джон Маккарик, заместител асистент държавният секретар за енергийните запаси, сподели, че неговите чиновници са помогнали за прокарването на пътя за някои съглашения за доставка на енергоизточници, като са се срещнали с представители на компании и държавни управления в Европа и Азия, с цел да показват стратегическата стойност на американската сила. " Ние се опитваме да изравним разпоредбите, като осигурим на съдружниците ни опция да диверсифицират доставките си на сила ", изясни той.

Това съгласно него може да понижи въздействието на " фактори, които изкривяват пазара ", в това число Русия и ОПЕК. Администрацията на Тръмп също се надява да употребява износа на енергоизточници, с цел да понижи зейналия търговски недостиг с сътрудници, по-конкретно с Китай, който предходната година е имал остатък от 347 милиарда $ в стокообмена със Съединени американски щати.

Китай се трансформира в главен консуматор на полутечен природен газ и втори покупател след Канада на недопечен нефт от Съединени американски щати. Китайската държавна петролна компания подписа през ноември авансово съглашение за вложение на 43 милиарда $ в оборудване за експорт на полутечен природен газ от Аляска, което може да се конкурира с съветския експортен терминал Ямал в Арктика. " Да има съдействие, а не улавяне за гушите - това в действителност е позитивно ", съобщи Даниъл Йерджин, енергиен историк и вицепрезидент на IHS Markit.

 Желанието на Тръмп за енергийна доминация го изправя против Москва
© Lucy Nicholson, Reuters

Износът на американски въглища за Азия също се усили през последните месеци, в миг, когато изпитващите усложнения миннодобивни компании от Съединени американски щати търсят други възможности на слабия вътрешен пазар. Докато американският експорт нараства стремглаво, вносът се свива - нещо, което понижава икономическата и политическата взаимозависимост от страни производители в Близкия изток и на други места.

От 2005 година чистият импорт на нефт в Съединени американски щати се е намалил внезапно до 4 милиона барела на ден от 12.5 млн., като делът на вноса от ОПЕК е паднал до към една трета от повече от половината.

Забраната върху износа на американски нефт, която бе анулирана, бе наложена през интервал, когато е имало опасения от дефицит на гориво, откакто арабските членове на ОПЕК постановиха ембарго на Съединени американски щати като ответна мярка за тяхната поддръжка за израелската войска.

Събуждането на мечката

В тактика за национална сигурност на Тръмп, показана през декември, се показва, че една от задачите на политиката на " енергийна доминация " е да " помогне на нашите съдружници и сътрудници да станат по-устойчиви против тези, които употребяват силата за насила ".

Бившата руска република Литва получи първата си доставка на американски полутечен природен газ през август - събитие, което литовският министър на външните работи назова " решаващо значимо за целия район ".

Администрацията на Тръмп също по този начин оказа помощ за договарянето през юли сред Украйна и американската миннодобивна компания Xcoal Energy на продажбата на към 700 000 тона въглища и обезпечи стотици милиони долари под формата на финансиране и обезпечаване за газови планове и вятърни турбини там.

Украйна понасяше през годините основния удар от съвсем цялостния монопол на Русия върху снабдяването на Европа с газ. Руската държавна енергийна компания " Газпром " прекъсна доставките за Украйна, и оттова за Западна Европа, по време на разногласия за цените измежду зима и наложи възбрана на своите клиенти да препродават газ на други страни.

Кремъл и " Газпром " настояват, че тези разногласия са движени от търговски, а не от политически претекстове. Вицепрезидентът на " Газпром " Александър Медведев омаловажи въздействието на американските енергийни доставки в района. " Бих сравнил износа от " Газпром " на газ за Европа с чаша чай, а американския - с няколко капки коняк или уиски, добавени в тази чаша ", сподели той пред вложители в Лондон в четвъртък. " Усеща се малко мирис, само че усетът не се трансформира изключително. "

Русия се стреми да укрепи бизнес връзките си в Западна Европа с препоръчан газопровод под Балтийско море до Германия - " Северен поток 2 ". Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън сподели във Варшава на 27 януари, че Вашингтон гледа на този план като на опасност за енергийната сигурност на Европа.

Русия може да разполага с задоволително свободен потенциал, с цел да заплаши американските добивни компании с ценова война, в случай че политиката на Съединени американски щати я разтревожи прекалено много, разясняват анализатори. " Русия може да покаже на света какъв брой сила може да създава просто във щета... на конкурентните американски производители на нефт и газ ", съобщи Ейми Майърс Джафи, старши помощник в Съвета за външни връзки.

Ценови войни в предишното със страните от ОПЕК провокираха банкрути в Съединени американски щати, в това число през 2014 година, когато Саудитска Арабия " развъртя кранчето ". ОПЕК обаче в последна сметка се смили на фона на срутва на цените на петрола, като понижи добива и постла пътя за възобновяване в Съединени американски щати.

Дори в случай че Съединени американски щати имат проблеми със завоюването на пазарен дял в конкуренция с по-евтиния, доставян по тръбопроводи съветски газ, съществуването на опция ще обезврежда въздействието на вероятно ново прекъсване на доставките от Русия и надлежно ще понижи опциите й да постанова дълготрайни ограничаващи контракти на нейните клиенти, изясняват анализатори.

" Най-големият принос на Америка ще бъде смяната на метода, по който се прави газовият бизнес, а не спечелването на специфичен пазарен дял ", сподели Агня Григат от мозъчния концерн Атлантически съвет. Джон Маккарик от Държавния департамент не се съгласи с мнението на някои анализатори, че напъните на Съединени американски щати да усилят износа си в чужбина може да разгневят Русия. " Руснаците би трябвало да схванат, че те се конкурират на пазар ", съобщи той. " Наистина това е просто конкуренция, а не геополитическа опасност. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР