През юли лекари от болница Шейново излязоха на протест след

...
През юли лекари от болница Шейново излязоха на протест след
Коментари Харесай

Всеки втори медик е бил обект на агресия


През юли лекари от болница " Шейново " излязоха на митинг след следващия побой над доктор.

Всеки втори доктор у нас е бил обект на експанзия, най-често вербална.

Това сочат резултатите от изследване, направено от Българския лекарски съюз измежду 1409 медицински лица и 1373 пациенти в интервала юли-септември 2017 година, съобщи доктор Галинка Павлова, зам.-председател на съсловната организация.

В 81% от случаите на експанзия тя е била вербална, излиза наяве от данните. Над половината от засегнатите са били обект на принуждение повече от един път.

Павлова сподели още, че 88 на 100 от медиците считат, че повода за експанзията е ниско равнище на просвета, приложимост на упойващи субстанции, недостатъци в здравната система и липса на доверие. 7% от лекарите признават, че провокацията е била от страна на медика, до момента в който два пъти повече от пациентите дават отговор по този метод.

За първото полугодие на годината са регистрирани 25 физически набези над медици, съобщи на кръгла маса ръководителят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, като посочи, че данните му са от Министерството на здравеопазването.

Броят на похищенията над медици през 2016 година е 28, а през 2015 година - 47, добави още Грозев. През последните две години и половина похищенията над екипи от центровете за незабавна здравна помощ са над 100, добави той.

Грозев добави, че след предписание на основния прокурор Сотир Цацаров във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор за директна връзка с лечебните заведения.

В същото врече 39% от пациентите споделят, че са недоволни от доплащането в здравната система, а 31 на 100 показват неодобрение от неналичието на посоки.

Всеки втори пациент дава отговор, че частично е удовлетворен от здравните услуги в страната. Само 5 на 100 от далите отговор показват задоволство от здравните услуги.

По време на кръглата маса бе оповестено началото на акция за предварителна защита на насилието над медици, чийто патрон е омбудсманът Мая Манолова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР