През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции

...
През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции
Коментари Харесай

ДАНС за Нексо: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

" През юли 2022 година постъпи информация за съмнителни финансови интервенции на " Нексо ". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в доста страни, в това число офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 година Образувана е инспекция, а по-късно досъдебно произвеждане ", сподели ръководителят на ДАНС Пламен Тончев на съвещанието на комисията " Нексо " в Народното събрание.

" Придобита е банкова информация за лицата и компаниите със съмнителни банкови интервенции. Генерирани са обороти в огромни размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от ръководството на " Нексо ", с които са купувани парцели - бизнес здания и туристически дестинации. Имат сдружения в ОАЕ, Съединени американски щати, Естония, Англия ", сподели още Тончев в ревюто си.

От наблюдаващия прокурор е взето решение за претършуване и изземване от ДАНС, следствието и Министерство на вътрешните работи. Това стана на 12 януари на адреси в столицата с позволение на Софийския градски съд.

" Наложи се претършуване на още 2 адреса в София по необходимост. 2-ма са упрекнати с гаранции, други двама се търсят ", каз апредседателят на ДАНС.

Главният прокурор Иван Гешев също е поканен, само че е изпратил писмо на депутатите, че няма да пристигна на съвещанието на комисията " Нексо ". Срокът бил къс и ще изпрати информация документално.
Председателят на комисията Даниел Митов споделя, че към този момент са поискали писмена информация от прокуратурата.

Народните представители ще поканят и представители на " Нексо ". Те споделиха, че всеки ден получават имейли от компанията и сигурно ще изслушат и тях.

На въпрос на Асен Василев от кое място е информацията на ДАНС, Тончев отговори, че след инспекцията са обменили информация с партньорски служби. 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи попита Тончев дали има данни за политическа корупция поради даренията от чиновници на " Нексо " за политическите партии - " Да България " и " ВОЛТ ". " ДАНС не е политическа полиция. Разследването в прокуратурата е в начален стадий. Лицата, които са направили престъпления ще носят наказателна отговорност ", отговори Тончев. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР