През юли 2019 г. рибари в Средиземно море на юг

...
През юли 2019 г. рибари в Средиземно море на юг
Коментари Харесай

Откриха гола акула, родена без зъби и кожа

През юли 2019 година риболовци в Средиземно море на юг от Сардиния, Италия, инцидентно извадили непредвиден мутант от дълбините. Уловена в мрежата им измежду стотици други риби, акули и разнородни морски жители била тъмноуста котешка акула (Galeus melastomus) - явно родена без кожа и зъби, предава БГНЕС.

Макар че учените са съобщавали за многочислени случаи на албинизъм, обезцветяване и други генетични кожни разновидности при акули, този необичаен улов е първият и единствен прочут случай на акула, живееща с „ тежка липса на всички свързани с кожата структури, в това число зъби “.

Още по-странно наподобява това, че анормалната акула наподобява е водила относително естествен живот, до улавянето си, споделя водещият създател на проучването Антонело Мулас. Когато той и сътрудниците му изследвали акулата, те открили, че тя е на към 3 години, израснала е в типична среда и е имала цялостен стомах с храна, когато е умряла.

„ Първата ни реакция беше: „ Акула без кожа не може да оцелее “, сподели Мулас, биолог от университета в Каляри в Сардиния, пред „ Лайв Сайънс “. " Но, както сподели Шекспир, има повече неща на небето и Земята, в сравнение с можете да си визиите. "

G. melastomus са постоянно срещани дребни котешки акули, които могат да доближат оптималната дължина от малко над метър - почти колкото бейзболна бухалка за дете. Те са преобладаващи в североизточния Атлантически океан и Средиземно море, където нормално плуват на дълбочина от 200 до 500 метра. Верни на името си, вътрешността на челюстната област е тъмна, както и обвивката, сходна на тъканта, която покрива вътрешните ѝ органи.

Тази вътрешна мрачевина ясно се вижда от изображенията на „ голата акула “ от Сардиния, както Мулас и сътрудниците му я назовават в своя документ.

1.'Naked' shark was born without skin or teeth in world first The skinless, three-year-old female died with an empty mouth and a full belly.
— 8323SABUROH (@8323Saburoh)

Тъмният „ интериор “ на акулата наднича през хрилете и транспарантната ѝ глава, внезапно контрастирайки с останалата част от тънкото ѝ жълтеникаво тяло. Акулата наподобява толкоз ненормално, че първият подтик на откривателите било да се уверят, че не е " извънземно ", майтапи се Мулас.

" Има повече от 300 типа акули и искахме да се уверим, че това не е тип, за който в никакъв случай не сме чували ", добави Мулас.

Изследователите открили, че акулата въпреки всичко не е извънземна - просто е пришелец от други води. Разследването на екипа разкрило, че котешката акула е млада женска с дължина 30 сантиметра, която е с естествен напредък за възрастта си. Освен че явно липсва епидермисът (най-външният пласт на кожата), на акулата липсват и кожните зъби - дребни, сходни на зъби структури, които покриват кожата на всички акули, разкри миниатюрен разбор. Тези твърди, заострени формирания освен обезпечават физическа отбрана на акулите, само че и ги вършат по-бързи, по-пъргави плувци, сподели Мулас.

При неналичието на кожни зъби голата котешка акула евентуално е била по-слаб плувец от връстниците си, само че това явно не ѝ е пречило да цялостни сполучливо стомаха си, нито пък неналичието на зъби. В червата на акулата откривателите разкрили 14 хранителни продукта, коктейл от дребни главоноги, ракообразни и костни риби. Тъй като тъмноустите нормално гълтам плячката си цяла, голата уста на голата акула не я прави по-малко ефикасен див звяр, сподели Мулас.

Ненормалният външен тип на акулата е съвсем несъмнено резултат от генетична разновидност, заключават откривателите. Тази разновидност може да е изцяло естествена или да е била повлияна от излагане на химическо замърсяване във водата. За да получат по-добра визия, откривателите ще се върнат на мястото, където е уловена голата котешка акула и ще вземат проби от утайката на морското дъно. Този разбор би трябвало да разкрие дали е имало нещо евентуално нездравословно в околната среда на акулата и може ли да уточни пътя към други сходни странни морски същества, сподели Мулас.

" Може би ще намерим двуглава акула или Blinky (триоката) риба от „ Семсейство Симпсън “, заключи той с вяра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР