През юли 2019-а, последната преди пандемията, у нас е имало

...
През юли 2019-а, последната преди пандемията, у нас е имало
Коментари Харесай

Всеки десети хотел у нас е затворен заради коронакризата

През юли 2019-а, последната преди пандемията, у нас е имало 3391 места за настаняване с 10 и повече кревати. През юли 2021 работещите обекти са намалели до 3058 броя.
Това на процедура значи, че всеки десети хотел е затворен и главната причина за това е коронакризата.
Данните бяха посочени от служебния зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на капиталов конгрес в София.
По думите ѝ този спад не е драматичен, тъй като 90% от обектите са работили, само че все пак проблемите, зародили около борбата за ограничение на болестта, са съществени, като изключително неприятна последица е загубата на фрагменти.
"Работниците в доста сегменти от туризма се реалокираха в други браншове и бяха изгубени скъпи експерти с умения и с години трупан опит ", разясни тя.
Ресорният министър акцентира, че пандемията се е отразила много разнопосочно на хотелиерския отрасъл - има и губещи, само че и печеливши, написа в. "Сега ".
Най-пострадали са градските дестинации. Причините са строгите противоепидемични ограничавания за бранша, които го лишиха от доходи.
В същото време много желани се оказват селските региони и дребните общини и то поради възходящото търсене на по-безопасен и самостоятелен туристически артикул, разяснява Георгиева.
Заради рестриктивните мерки и формалностите при пътуванията зад граница процъфтява вътрешният туризъм, хората от ден на ден избират по-близки дестинации и се усилва делът на късните резервации така наречен "last minute ".
Има и наклонност за пренасочване от самолетен към авто туризъм - както за пътуванията в страната, по този начин и в чужбина.
Спад се следи в служебните пътувания - командировки, семинари, бизнес срещи други. Това може да остане непрекъсната наклонност, което безспорно е неприятна вест за туристическите организации и самолетните компании.
Според данни на Евростат за юли, нощувките на чужденци в местата за настаняване у нас нарастват със 137% по отношение на предната година. За съпоставяне Португалия и Италия имат 107% нарастване, Испания и Малта се радват на над 140% растеж.
Данните на ЕСТИ - българската система за туристическа информация, в интервала 1 май - 10 септември 2021 година броят на туристите у нас достигнал 4 млн. души, от които над 2.5 млн. са българи.
Числата недвусмислено демонстрират, че точно българските туристи са избавили летния сезон у нас.
Румънците също съставляват огромна част от туристите през миналото лято Над 630 000 румънци са избрали да прекарат ваканцията си у нас. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР