През юли 1992 г. на старта от пистовия шампионат за

...
През юли 1992 г. на старта от пистовия шампионат за
Коментари Харесай

Нема такова чудовище! Състезателният КрАЗ с двигател от танк

През юли 1992 година на старта от пистовия шампионат за камиони на " Нюрбургринг " дебютира нов участник. Отборът на украинския производител на високопроходима тежкотоварна техника КрАЗ идва на именитата писта с необикновена машина. Състезателният първообраз 5460 има мотор от танк Т-64, написа Факти бг.


Конструкцията на двутактови турбобутален дизел е въодушевен от немските авиационни мотори Jumo 205. Петцилиндровият опозитен елемент има работен размер 13.6 литра и развива 700 к.с. Инженерите от Кременчугския авто цех пренастройват горивната система и мощността доближава 1 000 к.с. - колкото останалите камиони в шампионата.


Отборът на КрАЗ обаче има преимущество. Опозитната структура на мотора значи невисок център на тежестта, а самият мотор е инсталиран зад предната ос, което прави камиона средномоторен. Окачването е без значение.

КрАЗ-5460 форсира от 0 до 100 км/ч за 12 секунди и доближава оптималната скорост 180 км/ч. За водач е определен многократният първенец на Украйна по автомобилизъм на писта Александър Медведченко.

Тежковъоръженият КрАЗ наподобява като същинско чудовище от някогашния Съветски съюз, само че още в първата подготовка се удостоверяват опасенията на украинците, по този начин и на противниците им. От една страна камионът е много бърз в завоите поради ниския център на тежестта, само че на вършиме " издиша ".

Организаторите също имат забележки. Двутактовият безклапанов дизелов мотор е планиран за военни потребности и екологията е последна грижа на конструкторите. Украинският камион изхвърля големи количества дим.

По-неприятният проблем обаче се оказва ресурсът на някои възли. Стартиралият от 10-а позиция КрАЗ съумява да се придвижи с 3 места напред, само че от големите натоварвания се повреждат една от полуосите и лагерите на главините, а аварийни елементи няма.

" Зеленият крокодил ", както незабавно назовават " краза " с танков мотор от времената на страшния Съюз на съветските социалистически републики, провокира същинско раздвижване измежду публиката. За да угодят на феновете, уредниците на старта на " Нюрбургринг " обезпечават хеликоптер, с който нужните елементи да бъдат доставени от Берлин, само че се оказва, че развалените елементи нямат нищо общо със серийните.

След дълго търсене на помощ се притича тимът на Mercedes-Benz, който дава на украинските си сътрудници съвместими елементи. Дори това обаче взема решение проблемите на КрАЗ, откакто излиза наяве, че е счупен и централният редуктор на основната предавка.

" Зеленият крокодил в никакъв случай повече не излиза на писта. Уникалният първообраз е спретнат в Кременчуг, където престоява навън повече от две десетилетия. От КрАЗ възнамеряват да го възстановят, само че не за надпревари, а просто като любопитна светиня от историята на завода.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР