През юли 1992 г. 15-годишна ученичка звъни на вратата на

...
През юли 1992 г. 15-годишна ученичка звъни на вратата на
Коментари Харесай

Коя е Джорджа Мелони? Италия тръгва срещу прогресивните ценности

През юли 1992 година 15-годишна ученичка звъни на вратата на локалния клон на Младежкия фронт - крайнодясно студентско придвижване в Рим - и моли да бъде позволена вътре. Групата радикали, формирана напълно от мъже, я посреща с неразбиране, до момента в който тя подава молбата си да се причисли към тяхната идея. Постепенно обаче момичето печели утвърждението им, като поема една след друга лидерски функции в процеса на издигане в редиците.

 

30 години по-късно Джорджа Мелони е на път да стане първата жена министър-председател на Италия, отпред на дясна коалиция, която завоюва на изборите в неделя. Италия е единствено на крачка от съставяне на най-крайнодясното държавно управление от Втората международна война насам. Партията на Мелони „ Италиански братя “ получава над 26% поддръжка и ще ръководи с „ Лига “ на Матео Салвини и с „ Форца Италия “ на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

 

Възходът на Мелони е история за избор на един новобранец, откакто държавното управление, ръководено от Марио Драги, се срина.

 

Предупредителните лампички на икономическото табло на Италия мигат, до момента в който Европа се колебае на ръба на рецесията, а на границата на Европейски Съюз бушува война. Като водач на третата по величина стопанска система в Европейския съюз, Мелони ще играе значима роля в оформянето на отговорите на блока на тези рецесии в хода на тяхното развиване. Затова мнозина в Брюксел и останалите столици в Европейски Съюз ще се питат коя е тя в действителност. Какво образува нейните полезности? Откъде идва? Как мисли Мелони? Отчасти отговорът се крие измежду нейните другари и съдружници от първите дни в Младежкия фронт в Рим, написа Politico.

 

Много от членовете на първичната група в този момент са висши фигури в " Италиански братя ". Някои от тях са подготвени да се причислят към Мелони в ръководството на страната.

 

В оня летен ден на 1992 година Мелони несъмнено е изглеждала като малко евентуален десен радикал. Тя произлиза от твърдо левия квартал Гарбатела в Рим. Училищата като нейното и университетите в региона са доминирани от левицата. Самата принадлежност към десницата е била революционен акт. Според Джорджа Мелони мотивът, който я подтиква да се причисли към Младежкия фронт, е убийството на антимафиотския прокурор Паоло Борселино. Но съгласно нейните приятели това, което е затвърдило уговорката им към идеята, е бил пламенният национализъм и импулсът да се бунтуват.

 

В книгата си " Аз съм Джорджа. Моите корени, моите хрумвания " Мелони твърди, че левите ѝ учители са трансформирали последния ѝ изпит в самобитен политически развой, до момента в който тя не заплашила със правосъдни дейности. " Ясно е, че се бунтувахме, защото множеството студенти бяха леви ", споделя Никола Прокачини от " Италиански братя ". Местният клон на групата " Младежки фронт " става прочут като " Чайките " по името на паметната повест на Ричард Бах " Джонатан Ливингстън Чайката ".

 

Подобно на Джонатан, те са новобранци, които се сплотяват в по-голяма цел. Според Мелони доста от " Чайките " са имали комплициран фамилен живот и са търсели различно семейство. Собственият ѝ татко, който е дал своя вот за комунистите, е изоставил фамилията. Членството в " Чайките " не е за хора на ненапълно работно време. " Политиката им беше всепоглъщащо прекарване, което превземаше целия ви живот, в това число и връзките. За едно събитие на деятелите им споделиха да вземат телефонните си указатели и да се обадят на другари отвън политиката ", спомня си Прокачини. " Взехме телефоните, само че никой от нас нямаше другари, които да не са в политиката ".

 

Групата води жестоки войни за територии против деятели от левицата, вследствие на които постоянно членовете ѝ получават тежки пострадвания. Джованбатиста Фацолари, който в този момент е сенатор и един от най-близките съветници на Мелони, споделя: " Всички от нашето потомство са прекарали няколко дни в болница. Лекуваха ме от рани, счупена ръка. Това беше част от нашата нормалност ". Активистите са се опитвали да защитят девойките, споделя Прокачини, само че Мелони даже тогава не е желала особено отношение.

 

Прокачини твърди, че когато не са се борили с леви деятели, членовете на Младежкия фронт са проявявали изумително интелектуално любознание към комунистическата и социалистическата политическа доктрина. През уикендите те пеели песни на леви актьори и оценявали леви писатели като Че Гевара, " тъй като споделяхме тяхната битка против безразличието ", споделя Прокачини. Но са били повлияни повече от фантастичните романи - постоянно за неудачници, които се сплотяват, с цел да победят злото. Сред обичаните книги на Мелони са били " Сблъсък ( " The Stand " ) на Стивън Кинг и романите на Толкин.

Въпреки мъжкия свят, който Мелони населява, от време на време това, че е жена, ѝ оказва помощ. Нейният тогавашен ментор Фабио Рампели, в този момент народен представител от партията " Италиански братя ", я избира да се кандидатира за недодялан консултант, " тъй като тя беше непочтителна и сладка по едно и също време и беше изцяло подобаваща да разсее облика на корав, чист крайнодесен " скинхед ".

 

Когато Мелони става най-младият министър в историята на Италия на 31 години, тя към момента живее у дома с майка си. Тя заобикаля държавния автомобил с водач и вместо това пътува до Народното събрание със своето Mini. Тогава е министър на младежта в четвъртия кабинет на Берлускони.

 

Твърди, че изоставянето от страна на татко ѝ я кара да изпитва възприятие за малоценност, което я кара да работи непрестанно. За Фацолари " огромната мощ на Джорджия е, че тя в никакъв случай не се усеща изцяло спокойна. Тя учи и приготвя неща, които за други биха били рутинни ". Политическата идеология на Мелони отхвърля прогресивните полезности и прегръща политиката на идентичността. Тя е построена върху отбраната на националните граници, националните ползи и обичайното семейство.

Бойно настроена против Европейския съюз, всеобщата имиграция и " ЛГБТ лобитата ", Мелони получи доверието на разочарованите гласоподавателни и построи мощен персонален бранд. " Аз съм Джорджа – аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка ", разгласи тя на протест в Рим през 2019 година Тези нейни думи бързо се разпространиха, откакто бяха ремиксирани в ария с техно бийтове. Винаги е била твърдо срещу опиатите и абортите, макар че упорства, че не би забранила абортите. Възмущава се от това, което счита за " доминация на елитарната левица в публичния дискурс " и по-специално - в университетските среди и правосъдната система. " Наричат ни чудовища ", споделя тя. Подобни недоволства са присъщи за десните политици по целия свят. Самата тя се е определяла като боец, а политиката - като нейна " задача ". Смята, че е щастлива да има сътрудник и дете. Отдава извънредно значение на последователността и на това да остане вярна на политическите си корени, като постоянно се тормози по какъв начин 15-годишният Мелони би оценил решенията ѝ в този момент, споделя Прокачини: " Тя доста държи на това страстта, която я е предиздвикала да се занимава с политика като тийнейджърка, да не бъде покварена ".

Това усещане за неизменност послужи и на нея, и на " Италиански братя " през няколкото бурни години на нелеки съдружни държавни управления, пандемия и икономическа неустановеност, като ѝ оказа помощ да отнеме гласове от десния противник - партията " Лига ". Но във външната политика Мелони сподели, че е подготвена да се развива и приспособява. През 2018 година тя разказа изборната победа на Владимир Путин като представляваща " недвусмислената воля на съветския народ ". А в книгата си, оповестена предходната година, похвали италиански водачи като Бетино Кракси и Силвио Берлускони за това, че съгласно нея са се противопоставили на Съединени американски щати. След нахлуването на Русия в Украйна, в желанието си да бъде възприемана от интернационалната общественост като умерена, Мелони безусловно се причисли към Съединени американски щати и НАТО. Въпреки че има опция за еластичност, когато политиката го изисква, Мелони разчита на сплотена група от съдружници, които са с нея от години. Сестра ѝ и шурей ѝ също са в партията. Кръгът, по думите на един някогашен народен представител, е " затворен ". Понякога лоялността и споделените борби са по-важни от опита. Екипът ѝ би трябвало да се оправи с нейните странности и високи стандарти. Тя написа единствено на ръка с основни букви и изисква всичко, което би трябвало да прочете, да бъде отпечатано на една страница с шрифт Segoe, размер 12.

Вкъщи също е последовател на това всичко да е подредено. Има едноцветен дрешник. Като тийнейджърка е била унизена поради тежестта си, а в този момент се самопризнава за " пристрастена към спорта " и постоянно избира хотели, където може да тича. Ако спре, съзнанието ѝ " се трансформира в нещо като тенджера под налягане ", написа тя в книгата си. Когато би трябвало да вземе решение, тя не го прави сама. Първо се съветва с тези, които познават тематиката, споделя Фацолари. В книгата си тя цитира Киплинг: " Силата на вълка е в стадото. Силата на стадото е вълкът ". По-голямата част от " Италиански братя " се познават от 30 години. " За това време всички ние сме разкрили мощните и слабите страни на всеки от нас ", твърди Фацолари. " Постепенно се извърши асортимент на това кой е подобаващ да бъде водач и кой не е ". И въпреки всичко лоялността на Мелони към корените на нейното племе рискува да попречва партията ѝ да се трансформира в умерено консервативна. Тя отхвърля да отстрани от логото на " Братята " пламъка, обвързван с фашизма, тъй като той е част от тяхната история. И въпреки всичко ръководството в коалиция неизбежно изисква взаимни отстъпки.

 

Когато политическата действителност я удари и пристигна моментът да направи компромис с идеалите си, една 15-годишна ученичка ще я гледа през рамо, с най-строгата присъда от всички останали, написа Politico.

Източник actualno.com

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР