През януари стопанската конюнктура в страната остава приблизително на нивото

...
През януари стопанската конюнктура в страната остава приблизително на нивото
Коментари Харесай

НСИ: Стабилизация на бизнес климата в България през януари

През януари стопанската обстановка в страната остава почти на равнището си от декември 2022 година, като по-благоприятен бизнес климат се регистрира в индустрията и търговията на дребно, само че при известно утежняване в строителството и в областта на услугите.

 

Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

 

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, нараства през януари с 1,0 пункт, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира по-благоприятни оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия. Техните прогнози по отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са умерени.

 

Основни фактори, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, само че през януари се следи понижение на отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда.

 

21,8% от мениджърите в индустрията плануват покачване на продажните цени, показва Национален статистически институт.

 

През януари 2023 година индикаторът " бизнес климат в строителството " пък се намалява с 0,8 пункта поради по-резервирани оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положението на предприятията им. Негативни са и мненията им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, само че има леко възстановяване на упованията им за идващите три месеца.

 

Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и дефицита на работна мощ.

 

Строителните мениджъри плануват повишение на продажните цени през идващите три месеца.

 

През януари съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се покачва с 1,9 пункта, като подобрението се дължи на оптимистичните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест  месеци.

 

Прогнозите им по отношение на размера на продажбите и на поръчките към снабдители за идващите три месеца обаче са по-неблагоприятни, регистрира бизнес изследването на Национален статистически институт.

 

Според търговците на дребно главната спънка за развиването на активността в бранша е обвързвана с несигурната икономическа среда, следвана от незадоволителното търсене.

 

Съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " понижава през януари с 1,1 пункта, като понижението се дължи на изместване на оценките и упованията на мениджърите за бизнес положението на техните предприятия от " по-добро " към опазване на " същото ".

 

Подобрява се обаче мнението им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца.

 

Несигурната икономическа среда продължава да лимитира в най-голяма степен развиването на бизнеса в този бранш, следвана от конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ.

 

По отношение на продажните цени в бранша на услугите 18,2% от мениджърите чакат увеличение на продажните цени през идващите три месеца.

 

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР