През януари износът на стоки от България за ЕС се

...
През януари износът на стоки от България за ЕС се
Коментари Харесай

НСИ: Износът на стоки от България за ЕС се е увеличил с 19,3% за година

През януари износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 19,3 % по отношение на същия месец на 2022 година и е в размер на 4 941,8 млн. лв.. Това оповестяват от Националния статистически институт (НСИ) в предварителни данни за търговията със артикули на страната ни с Европейски Съюз през януари т.г. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 66,4 % от износа за страните членки на Европейски Съюз.
 
През януари при износа на артикули от България за Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж в съпоставяне със същия месец на 2022 година има в секторите " Минерални горива, масла и сходни артикули " (71,6 процента) и " Разнообразни подготвени артикули, н.д. " (53,2 процента), а максимален спад - в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (15,6 процента).
 
Според данните вносът на артикули в България от Европейски Съюз през януари се усилва с 11,1 % по отношение на същия месец на 2022 година и е на стойност 4 600,9 млн. лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Полша.
 
При вноса на артикули от Европейски Съюз, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, през януари най-голямо нарастване по отношение на същия месец на миналата година е регистрирано в бранш " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (70,7 процента). Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз през януари е позитивно и е на стойност 340,9 млн. лв., демонстрира статистиката.
 
По предварителни данни за търговията ни със артикули с трети страни за интервала януари – февруари от Национален статистически институт регистрират, че износът на артикули от България се усилва с 14,7 % в съпоставяне със същия интервал на 2022 година и е на стойност 5 181,8 млн. лв.. Основни търговски сътрудници са Турция, Обединеното кралство, Украйна, Съединени американски щати, Китай, Сърбия и Република Северна Македония, които образуват 53,4 % от износа за трети страни.
 
През февруари износът на артикули от България за трети страни нараства с 6,1 % по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 2 547,5 млн. лв., демонстрира статистиката.
 
През интервала януари-февруари при износа на артикули от България за трети страни, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2022 година има в секторите " Машини, съоръжение и транспортни средства " (80,8 процента) и " Храни и живи животни " (58,7 процента), а максимален спад - в бранш " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " - 23 %.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР