През януари банковата система е със 117 млн. лв. печалба,

...
През януари банковата система е със 117 млн. лв. печалба,
Коментари Харесай

Печалбата на банките расте

През януари банковата система е със 117 млн. лева облага, с 23 млн. лева повече по отношение на януари 2017 година, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на данни от Българска народна банка.

Разходите за амортизация на финансови активи, които не се регистрират по обективна стойност в облагата или загубата, към края на януари 2018 година възлизат на 32 млн. лева (при 47 млн. лева година по-рано).

Спрямо края на 2017 година активите на банковата система понижават с 878 млн. лева (0.9 на сто). Позицията пари и парични салда при централни банки и други депозити на виждане, която е с най-висока ликвидност, продължава да заема значителен дял в общите активи на банковия бранш - 18.8 на 100 в края на януари. На месечна база дълговите скъпи бумаги понижават с 869 млн. лева (6.4 на сто), основно при издадените от бранш " държавно ръководство ".

Брутният кредитен портфейл на банковата система (без заемите и задатъците за секторите " централни банки " и " кредитни институции " ) през януари се усилва със 199 млн. лева (0.4 на сто).

Нарастват заемите за " семейства " (с 200 млн. лева, 1.0 на сто) и тези за " нефинансови предприятия " (с 46 млн. лева, 0.1 на сто), до момента в който за секторите " държавно ръководство " и " други финансови предприятия " има спад, регистрира Централната банка.

Депозитите в банковата система по отношение на края на декември 2017 година понижават с 581 млн. лева (0.7 на сто) заради спада при всички институционални браншове като се изключи ресурса на " държавно ръководство ", при който има нарастване със 155 млн. лева (7.8 на сто).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР