През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури над

...
През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури над
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Топлата зима може да излъже ово...

През януари агрометеорологичните условия ще се дефинират от температури над климатичните правила и превалявания към и под нормата за месеца. В Пловдив и района ще е топло за сезона, а живакът ще стигне 17 градуса на 6 януари - Йордановден, а през идващите дни ще слезе до 8 градуса. 

Наднормените температури в края на декември удължиха вегетационните процеси при есенните посеви в източните и южните региони на страната. В началото на януари се прогнозират  високи за сезона температури и средноденонощни стойности в полските региони над биологичния най-малко, нужен за вегетацията на зимните житни култури. Голяма е вероятността извънредно топлото време при започване на зимата да предизвика прибързано, нежелателно, развиване при костилковите овощни типове, което би довело до понижаване на тяхната студоустойчивост. Понижение на температурите и задържане на вегетационните процеси при зимуващите аграрни култури се чакат през втората половина от първото десетдневие, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

През множеството дни от второто и третото десетдневие плануваните стойности на  средноденонощните температури ще бъдат в граници, които ще поддържат неподвижен зимните житни култури. Изключения са вероятни още веднъж при есенниците в южните региони на страната. 

През януари есенните посеви ще зимуват в разнообразни фенологични етапи. Преобладават зимните житни култури във фаза трети лист. Във фаза братене, подобаваща за зимуване, са посевите с пшеница тук-там в Дунавската низина. Вследствие есенното засушаване част от зимните житни култури са в начален етап от развиването си - покълване и 1-2 лист. Тези посеви са неукрепнали и ще бъдат най-уязвими на ниските негативни температури през януари.  

През януари плануваните стойности на минималните температури, до минус 12 градуса, в условия без снежна завивка и по-продължително задържане, ще бъдат сериозни за зимните житни култури, които не съумяха да братят през есенната си вегетация. 

Очакваните превалявания през месеца ще усилват влагозапасите в 100 см почвен пласт. В началото на зимата почвените влагозапaси в 50 см слой при есените посеви в по-голямата част от полските региони са над 85% от пределната полска влагоемност (ППВ). Изключения има тук-там в крайните южни региони, където равнището на влагозапасите е извънредно ниско за сезона - под 65% от ППВ. 

През януари по-подходящи условия за осъществяване на почвени обработки и зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през първото и през множеството дни от третото десетдневие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР