През януари 2021 г. раждаемостта в Европа е спаднала с

...
През януари 2021 г. раждаемостта в Европа е спаднала с
Коментари Харесай

Спад на раждаемостта в Европа по време на пандемията

През януари 2021 година раждаемостта в Европа е спаднала с 14% спрямо предходни години - спад, който евентуално е провокиран от първата вълна на пандемията Ковид-19, сочи проучване, съобщи BBC.

По-дългите локдауни са довели до по-малко бременности, сочи проучването. Намаляването на броя на бременностите е било по-често срещано в страни, в които здравните системи изпитват усложнения.

Според резултатите, оповестени в списание Human Reproduction, в Литва и Румъния се следи максимален спад - надлежно 28 % и 23 %, до момента в който в Швеция, където не е имало затваряне, ражданията са били естествени.

Мерките за обществена дистанцираност, страховете, свързани с вируса, и провокираната вследствие на това обществена и икономическа рецесия може да са " косвени фактори, които са изиграли роля за решението на двойките да отсрочат бременността ", се показва в отчета.

През януари 2021 година в Англия и Уелс се следи 13% спад спрямо януари 2018 година и 2019 година - до момента в който броят на родените бебета в Шотландия е намалял с 14%. Във Франция и Испания се следи спад надлежно с 14% и 23%.

През март 2021 година ражданията се върнаха на равнище, сходно с това отпреди пандемията, което подхожда на възобновяване девет до 10 месеца след края на блокирането, се споделя в изследването. Но откривателите споделят, че този отскок наподобява не е компенсирал спада в раждаемостта два месеца преди този момент, написа dnes.

" Фактът, че отскокът на раждаемостта наподобява не компенсира спада през януари 2021 година, може да има дълготрайни последствия за демографията, изключително в Западна Европа, където има застаряващо население ", споделя доктор Помар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР