През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза

...
През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза
Коментари Харесай

В периода април-юни икономиката расте с 3.4%

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен артикул (БВП) възлиза на 25.9 милиарда лева по настоящи цени. На човек от популацията се падат 3680 лева от стойностния размер на индикатора. Сезонно изгладените данни демонстрират напредък от 3.4% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, оповестява Националният статистически институт. Ръстът по отношение на първото тримесечие е 0.8%.

Основен принос за записания годишен напредък имат самостоятелното ползване - с растеж от 5%, бруто образуването на главен капитал - с растеж от 4.6%, и груповото ползване на държавното ръководство - с растеж от 2.3%. Износът на артикули и услуги се усилва с 1.7%, а вносът на артикули и услуги - с 4.3%.

На годишна база брутната добавена стойност се усилва с 3%, движена от интервенциите с недвижими парцели, които означават растеж от 7.2%, финансовите и застрахователни действия с растеж от 6%, строителството - с 5.9%,

През второто тримесечие относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си с 0.8 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година до 3.3%. Индустриалният бранш понижава каузи си с 0.2 процентни пункта до 29.3%. Делът на услугите се усилва до равнище от 67.4% при 66.4% през съответния интервал на миналата година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР