През второто тримесечие на 2021 г. цените на апартаментите в

...
През второто тримесечие на 2021 г. цените на апартаментите в
Коментари Харесай

Колко струва апартамент в Чехия

През второто тримесечие на 2021 година цените на жилищата в Прага са се нараснали с 16% в съпоставяне със същия интервал година по-рано, до 4940 евро на квадратен метър. Това е най-високата цена измежду оценените осем града.

Експерти считат, че Прага може да се трансформира в град за богатите. В края на краищата, гражданин на столицата би трябвало да спести заплатата си за 16 години, с цел да си купи нов апартамент.

Главният изпълнителен шеф на FérMakléři.cz Лумир Кунц счита, че главната причина за покачването на цените е неналичието на предложение. Влияе и повишаването на енергоносителите и строителните материали. Въпреки че, може би, търсенето ще отслабне малко, тъй като лихвените проценти в Чешката република могат да се утроят.

Продават тристаен апартамент за 9 млн. евро

Ако вземем Чехия като цяло, най-значителен годишен растеж е регистриран в Усти над Лабем, където в това време цената на квадратен метър е най-ниската измежду най-големите градове в страната. На годишна база цените в града са се нараснали с 61% до 1530 евро на квадратен метър.
 istock istock
Цените също се усилват доста в Острава (с 39,8%), Храдец Кралове (с 37,6%) и Ческе Будейовице (с 35,8%). Най-ниско повишаване след Прага е в Оломоуц (с 27%).

Най-скъпото жилище отвън столицата е в Бърно: 4060 евро на квадратен метър. Следват Храдец Кралове (3120 евро) и Ческе Будейовице (2800 евро). След Усти над Лабем най-евтините жилища са в Острава: 1900 евро на кв.м.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР