През второто тримесечие на 2021 г. общите цени на наемите ...

През второто тримесечие на 2021 г. общите цени на наемите

Наемите на стаи в Европа са на най-ниско ниво от 2015 г. насам

През второто тримесечие на 2021 година общите цени на наемите на обособени стаи в Европа са намалели до най-ниско равнище от 2015 година насам, сочи показателят на интернационалните наеми на компанията HousingAnywhere, представен от онлайн изданието World Property Journal.

Най-голям спад на цените на единични стаи е регистриран в Хелзинки, където те са намалели с 11,8% до 590 евро. Следват Рим със спад от 10,4% до 506 евро и Мадрид с намаляване от 10% до 462 евро.

В същото време цените на наемите за жилища порастват в цяла Европа. В Ротердам те са нарушили традицията през последните две години и са отчели растеж за тримесечието от 3,9% до 1344 евро. В Берлин противоречивият таван на наемите беше избран за противозаконен от Германския парламентарен съд. Това е довело и до ценова промяна в немската столица от 10,6% до 1240 евро. Мадрид регистрира последователно връщане към растеж на цените на наемите още през първото тримесечие, само че през второто той се е ускорил до скок с 5,3% и приблизително месечно ниво от 1179 евро.

Още по тематиката
В резултат на спадащите цени през пандемията другите категории наподобява притеглят нова целева публика на платформата HousingAnywhere – в този момент повече първокласни места за настаняване, в това число хотелски стаи за кратковременен наем, са налични за студенти и работещи младежи. Това води до краткотрайно, само че доста належащо усмиряване на пазара на единични стаи. В резултат на тази наклонност цените понижават още повече.

Макар че това е най-вече резултат от динамичността на локалния пазар, чужденци и интернационалните студенти се възползват от нея. „ За студентите и работещите младежи в този момент е добър миг да стартират да търсят места за настаняване в чужбина “, разяснява Джорди Сийлман, основен изпълнителен шеф на HousingAnywhere.

„ Макар че цените на стаите са на рекордно дъно сега, чака се те да стартират да порастват още веднъж, откакто рестриктивните мерки за пътешестване бъдат анулирани “, добавя той.

В топ пет на най-скъпите градове за наем на стая влизат Париж с 694 евро, Лондон с 658 евро, Мюнхен с 646 евро, Утрехт с 637 евро и Амстердам с 618 евро.

Промяната в категориите води до растеж на цените на жилищата в множеството градове, защото търсенето се ускорява. В Берлин цените на наемите порастват над равнището от четвъртото тримесечие на 2019 година, тъкмо преди въвеждането на тавана за преодоляване на бързото им повишаване.

„ Мерките за ограничение на цените като в Берлин не оферират дълготрайно решение, както в този момент ясно можем да забележим “, споделя Сийлман. „ Сега, когато виждаме туристите да се завръщат в европейските градове, локалните управляващи би трябвало да подхващат решителни дейности за отбрана на наличните жилища. Ако градовете вземат нужните ограничения, потребителите може да се завърнат към Airbnb и други платформи за наем на ваканционни жилища “, отбелязва той.

„ След настъпването на пандемията през 2020 година бяхме ужасени какъв брой доста налични жилища са обвързани с наемите за туристи. Ако градовете не възнамеряват да възстановят салдото сред туристи и локални поданици, локалните общности ще изгубят. Цените на наемите ще набъбнат, в случай че градовете не престават да разрешават отдаването на налични жилища на туристи “, счита Сийлман.

Петте най-скъпи града за наем на апартамент в Европа са Париж с 1890 евро, Лондон с 1691 евро, Амстердам с 1605 евро, Ротердам с 1344 евро и Хелзинки с 1329 евро.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg