През втория ден от новата седмица ще има условия за

...
През втория ден от новата седмица ще има условия за
Коментари Харесай

Гръмотевични бури и дъждове обхващат страната

През втория ден от новата седмица ще има условия за гръмотевични стихии, като по-значителни ще са явленията над Централна и Югоизточна България. Над тези региони се покачва и рискът от наводнения. Значителни превалявания се чакат и в планинските региони от Южна България. Над останалата част облачността ще е забележителна с превалявания от дъжд.

Максималните температури ще са в необятен контрастност и ще са сред 25° - 28°С в Северозападна и Североизточна България, до 24-25°С чакаме в Югозападна България и по Черноморието.

Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за понеделник - 04 септември. ( Забележка : Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л./кв. м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни, а тук-там и за обложни превалявания. Валежите ще са на изолирани места над посочените региони и ще са обилни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете внимателни и от вероятни местни наводнения в планинските региони, като преливания на планински реки.

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв. м. Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на доста места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок остава рискът и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо - конвективни системи. Валежите ще са приблизително към – 40-80л./кв.м.

Важно! Нека да се обърне внимание, че издадените карти от нас са за упования капацитет на явленията. Тоест, НЕ постоянно значи, че над дадената област ще се разразят стихии. Защото самите феномени са дребни по повърхност. Конвективните процеси са комплицирани за прогнозиране.

Времето по Черноморието

През нощта против вторник ще доминира облачно и дъждовно време. Очакват се обилни превалявания в региона на Странджа! Където вероятността от вероятни наводнения се покачва! През деня времето ще е най-вече облачно и на доста места ще превалява.

Максимални температури на въздуха ще бъдат –25-28°С, а на морската вода - 24°-26°С.

Ще следим слаб до сдържан вятър от изток.

Вълнението ще е сред 1-3 бала.

Времето в София

През нощта против вторник времето в столицата ще е най-вече облачно и на доста места ще има условия за проливни превалявания. Минималните температури ще се намалят и ще са сред 12-14°С. До обяд облачността ще е раздрана, а след обяд и забележителна с чести превалявания. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще са сред 23-24°С

Времето в планините - няма да е уместно за туризъм!

По дейни ще са процесите през нощта против вторник в Западна и Централна България, като тук-там ще се разразят и гръмотевични стихии.

През целя ден ще е най-вече облачно със обилни превалявания в Рило-Родопският масив, Средногорието, Централния Балкан и Странджа. Ще духа сдържан вятър от североизток. Температурите ще се намалят и оптималната на височина 1200 метра ще бъде към 12°, на 2000 метра - към 5°. Над 2500 м. преваляванията ще са от сняг.

Времето на Балканите

Под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт, на доста места над централните и източни региони от полуострова ще се разразят мощни гръмотевични стихии. През идващите 48 часа превалявания и висок риск от наводнения се чакат и в Гърция! Повече слънчеви часове чакаме над Западните Балкани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР