През втората половина на 70-те години на миналия век -

...
През втората половина на 70-те години на миналия век -
Коментари Харесай

Срещу Русия работи черната пропаганда

През втората половина на 70-те години на предишния век - Господи, какъв брой от дълго време беше - прекосих курса във военната катедра на филантропичните факултети на Московския държавен университет, вследствие на което ми беше издадена военна брошура на лейтенант от запаса. „ Състав – политически, ВОС (военно-отчетна специалност) 6201 ”Специална агитация измежду войските и популацията на съперника “.

Бях курсант – слаба работа, военната дисциплинираност въобще не влизаше в душевния ми настрой. Освен това, в духа на времето и усета, аз, както множеството мои сътрудници, бях сдържан опозиционер, а и също по този начин имах високо мнение за филантропичното си достолепие. Ясно е, че представителите на милитарната специалност по никакъв метод не се възприемаха от мен и моите сътрудници като източник на потребни познания и като цяло като потребни членове на обществото.

Когато в този момент виждам неистовия пацифизъм на избрани пластове от обществото, по-ясно разбирам кое от кое място е: просто си припомням себе си тогава.

Но без значение от цялата тази поезия, наблюдението на протичащото се в този момент в медиите ме принуждава да дефинирам умозаключение: Всичко това е „ ВОС-6201 “, еднопосочно и недвусмислено “. И даже не толкоз измежду вражеските войски, т.е. нашата войска. Просто (поне аз) не разполагам с задоволително данни за това какъв брой дейни и ефикасни са дейностите по разлагането на войските ни. Някакво „ рус, предай се “ безспорно се реализира, само че до каква степен, не е доста ясно. Политическите отдели на нашата войска евентуално знаят по-добре за това.

Въпреки че ВОС-6201, ориентиран против хората в шинели, в прочут смисъл е по-прост и по-примитивен. Тук работят в оптималната степен апелите за преустановяване на безсмислената опозиция. " Ти си обкръжен, ситуацията ти е безнадеждно, предай се, животът ти е обезпечен. "

На украинския сектор от фронта през Великата отечествена немските листовки изобразяват матрона със извънреден размер на бюста, а надписът гласи: „ Ще си си вкъщи, ще си спиш с дамата в леглото “.

Но с цел да може чарът на матроната да надделее над лоялността към клетвата и страха от трибунала, с цел да може боецът да пожелае да се възползва от пропуща към плена, въпреки всичко е належащо ситуацията на военната част да е в действителност неприятно. При това изискване мислите за безизходност на съпротивата са по-разбираеми. През 1941 година нашите листовки имаха нулев резултат върху германците, но през 1944-1945 година, към този момент е напълно ненулев резултат.

Сегашната акция за нашата войска не е парадно шествие, само че не се следи онази безизходност, която клони към капитулация, заради което специфичната агитация измежду нашите войски не основава усещане за сполучлива. Няма по какъв начин да последваш обръщение от вида: „ Предай се! Вече не един път изпитахте смазващата мощност на украинските офанзиви! “ – просто е изцяло неуместно.

Друго нещо е специфичната агитация измежду популацията на врага, т.е. сред нас. Тук вражеските пропагандисти имат най-малко повече защо да се заловен. Едната майчина угриженост за сина-военослужещ единствено какъв брой коства.

И тежките (наистина тежки) наказания. Физическа изолираност от света. Бъдещето е в цялостен мрак. Да не употребява това, може единствено тъп, неквалифициран пропагандист. А на отсрещната страна има задоволително доста и качествени експерти по хващане на човешки души – и надали единствено украински.

Но спецификата на актуалната специфична пропагандна акция е в цялостното освобождение от химерата, наречена съвест. Разбира се, ВОС-6201 като цяло надалеч не постоянно е морална. A la ger com a la ger, има и военна ловкост. Сега обаче тук няма нищо друго с изключение на ловкост и главната му цел не са съветските войски, а цивилното население на Русия.

По-голямата част от днешната агитация принадлежи към черната категория. Това не е проклинание, това е термин. За разлика от бялата ( водена от лично име) и сивата (не напълно от лично име, а посредством структура-посредник, да вземем за пример Радио Свобода - самостоятелна радиостанция, финансирана от Конгреса на Съединени американски щати " ), черната агитация е директна машинация, скрита зад подправен автограф.

Или от името на структури, които нямат нищо общо с това, въобще не: Русия 24, РБК и така нататък, или от името на подправени структури, които въобще не съществуват. Съобщенията са основно от вида " хващай влака, куфарът ти си потегля ": " Тичай да теглиш пари от банкомат, тичайш да закриеш сметката в банката, тичайш да си купиш сол, сапун, кибрит... " и така нататък Производство на суматоха в най-чист тип.

Преди толкоз интензивно самозванство най-често беше част от класическата престъпност. Обаждаха ви се от „ Службата за сигурност на Банката “, като гласове с южноруски акцент ви плашеха, с цел да докопат информация, която да им разреши да изкормят банковата ви сметка. Сега същите гласове и по същата методология стоят зад идеята на мира, пропагандират пацифизма и сеят суматоха. Бяха престъпни, станаха до нетърпимост цивилен.

А западните обществени мрежи дават техническите средства на престъпно-гражданските персони: валът от непотърсена реклама от страна на самозванците надвишава всевъзможни граници, откровена машинация в най-чистата й форма.

Разбира се, може да се каже, че специфичната агитация, която се преподаваше във военния факултет на Московския държавен университет през 70-те години, през днешния ден наподобява като почтена детска игра, защото техническите средства бяха несравними със сегашните.

Старият полковник, който ни преподаваше, имаше мемоари по какъв начин е викал от окопа си към германците през тенекиения си рупор. Днешните чудеса на телекомуникациите въобще не подлежат на съпоставяне с тенекиения рупор. И от дълго време е известно, че другите изобретения – самолетът, радиото, тайните на атома – незабавно се одобряват от военните. Би било необичайно да се чака, че интернет и актуалната телефония няма да ги сполети същата орис. Особено в името на „ свещената “ битка за мир на военните.

Но с изключение на нови механически средства, има и нови хрумвания за законите и обичаите на войната. И на специфичната агитация също. Оказва се, че в този момент всичко е допустимо, даже неща, които и през разум не биха им минали на старите воини на пропагандата от 70-те години. ВОС-6201 реализира не просто триумфи, само че и революционни триумфи.

И когато се създават мирните условия, би трябвало „ престъпниците-граждани “, дружно със Зукърбърг, също да си получат заслуженото.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР