През втората половина на 19 век Давос се прочува като

...
През втората половина на 19 век Давос се прочува като
Коментари Харесай

Там, където се лекуват богатите и прочутите

През втората половина на 19 век Давос се прочува като вълшебно място за лекуване на туберкулоза. И през днешния ден медицинският туризъм там процъфтява. Болестите обаче са други: бърнаут (или професионалното прегаряне)и меланхолия. споделя Ашутош Пандей в публикация за " Дойче веле ".

Давос, който е прочут най-много като място за срещи на световните елити, дължи огромна част от славата си на един немски доктор.

В средата на 19 век Давос към момента е малко, забутано селце. И в случай че не беше доктор Александър Шпенглер, то несъмнено в никакъв случай нямаше да попадне в светлините на прожекторите. Около 1860 година Шпенглер открива, че климатът в това селце някак защищава жителите му туберкулоза. А по това време тази смъртоносна болест върлува из цяла Европа.

Когато това са разчува, Давос стартира да притегля пациенти от целия континент. Болниците и санаториумите никнат като гъби. В тях богати и фамозни чужденци се излежават по шезлонгите на просторните тераси. Сред първите посетители на дребното швейцарско селце по това време са Артър Конан Дойл (създателят на Шерлок Холмс), който съпровожда болната си от туберкулоза жена, както и още двама световноизвестни писатели: германецът Томас Ман и шотландецът Робърт Луис Стивънсън.

Истината за бърнаута става ясно

Днес Давос към този момент не притегля заболели от туберкулоза. А множеството санаториуми са превърнати в първокласни хотели - като " Шатцалп " да вземем за пример, в който евентуално се разиграва действието на фамозния разказ " Вълшебната планина " от Томас Ман.

И въпреки всичко Давос и до през днешния ден си остава център за медицински туризъм, единствено че заболяванията към този момент са други. Тук и в курортите в покрайнините идват от ден на ден хора, страдащи от депресии и бърнаут.
" Специалитетът на Давос са планините и контактът с природата, на който хората се радват. Този контакт в действителност им оказва помощ да възстановят вътрешния си баланс ", изяснява Михаел Пфаф, основен психиатър в клиниката " Холистика Енгандина ".

Туристическите управляващи в Давос работят в тясно съдействие с лечебните заведения. Целта е да се изработят допустимо най-привлекателните и потребни предложения, така че курортът да се наложи като място за медицински туризъм.

Така да вземем за пример тази година те имат намерение да провеждат специфичен летен лагер за хора, страдащи от бърнаут. На пациентите ще се оферират престой в една плантация наоколо, разнообразни типове спорт и екскурзии в планината, споделя Самуел Розенаст, представител на кметството. " Много хора работят прекомерно доста и стигат до бърнаут. На тях им би трябвало успокоение и рехабилитация - най-добре някъде, където има прекрасен въздух и няма стрес ", изяснява той.

Клиниката на Михаел Пфаф е единствената в Швейцария, която лекува пациенти, страдащи от продължителен стрес. Тя разполага с 55 места за пациенти. Те са заети целогодишно. Пациентите тук се оплакват от физически болки, меланхолия, под паника страхове и други психосоматични признаци. Много от тях са мениджъри от междинните управнически нива, а стресът идва от работата им, споделя Пфаф.

" Когато открихме клиниката преди 10 години, ние смятахме, че тук ще идват основно топ-мениджъри, които желаят прелестен уелнес и може би чаша алено вино всяка вечер. Оказа се обаче, че идват основно хора от междинния и по-горния мениджмънт. Явно те са подложени на най-големия стрес ", изяснява лекарят.

Според него, най-големи експлоататори са финансовите и застрахователни компании, които изискват от своите чиновници да работят колкото е допустимо повече, освен това под огромен стрес, само че пък им заплащат уместно. Много от пациентите работят в Цюрих, който е швейцарски и интернационален финансов център.

Все повече страдащи от продължителен стрес

Световната здравна организация (СЗО) включи бърнаута в своя лист на заболяванията. Според оценката на организацията, през днешния ден всеки пети младеж и всеки четвърти възрастен са застрашени от бърнаут най-малко един път през живота си. В Германия броят на дните, прекарани в отпуск по болест поради душевни и душевен разстройства, се е утроил по отношение на 1997 година.

В Швейцария е повишен с 50% единствено са 7 години. Допитване на " Галъп " демонстрира, че 25% от всички работещи хора " прегарят " на работа съвсем всеки ден. Най-тежък е казусът за поколението, родено към началото на хилядолетието: в Съединени американски щати 84% от тези младежи страдат от бърнаут на работното си място. Според експертите, дамите са по-застрашени от мъжете.

Изследване от 2018 година демонстрира, че към 2030 година медицинските разноски за терапия на душевен и душевни разстройства ще възлизат на гигантската сума от 16 трилиона $. Лекарите считат, че ограниченията, предприемани от компании за справяне с казуса, са извънредно незадоволителни.

Тъкмо заради това психическото здраве беше и една от централните тематики на тазгодишния Световен стопански конгрес в Давос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР