През втората година от майчинството да бъдат изплащани на майките

...
През втората година от майчинството да бъдат изплащани на майките
Коментари Харесай

Предлагат по 933 лв. за втората година майчинство

През втората година от майчинството да бъдат изплащани на майките по 933 лева на месец,

оферират депутати от “Има подобен народ ” и “Възраждане ” и Българска социалистическа партия сред първо и второ четене на
Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година
Във импортирания от Министерски съвет в Народното събрание проектобюджет е планувано парите за майките да останат без смяна в размер на 780 лева на месец.

Първоначално самият министър на финансите Асен Василев анонсира,

че ще предложи нарастване на компенсацията за майките до равнището на минималната заплата,

която за 2024 година ще бъде 933 лева Впоследствие обаче проектобюджетът ясно е бил изменен и вместо
да бъдат увеличени парите, които майките получават в продължение на една година,
от Министерство на финансите предложиха да бъдат увеличени еднократните помощи, които дават при раждане на дете.

Запазване на минималния застрахователен предел за земеделците на 780 лева оферират депутати и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи.

Предложението на Министерство на финансите е минималният застрахователен приход за всички да
бъде повишен на 933 лева от началото на 2024 година В българското земеделие има дребни,
междинни и фамилни стопанства, които съхраняват жизнеспособността на дребните обитаеми места, в които се упражнява земеделска активност, показват в претекстовете си депутатите от ГЕРБ.

През 2023 година нарастването на минималния застрахователен приход докара до заличаването на над 400

животновъдни обекта, тъй като осигуровките се оказват непостижими за тях, показват от ГЕРБ.
От Движение за права и свободи също оферират опазване на минималния застрахователен приход на 780 лева,
с цел да бъде непокътната активността на дребните и дребни аграрни производители.

ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 18 лева дневно на 22 лева В претекстовете на депутатите от Движение за права и свободи е записано, че при 18 лева дневно безработният ще има приход надалеч под линията на беднотия, която от 1 януари 2024 година става 526 лева Разбираме, че би трябвало да има мотивация за търсене на работа, само че осигурителното заплащане е редно да подсигурява най-малко най-малък витален стандарт, показва депутатите. В оферти от Министерски съвет пректобюджет е препоръчано нарастване единствено на оптималното обезщетение за безработица на 107,14 лева дневно.

Депутати от “Възраждане ” оферират минималното обезщетение за безработица да бъде още по-високо – 30 лева дневно. От Българска социалистическа партия желаят минималното обезщетение за безработица да нарасне на 26 лева, само че за хора, чието трудово правно отношение е прекъснато по тяхно предпочитание или с тяхно единодушие, или заради отговорното им държание минималното обезщетение да е 18 лева
Депутати от ГЕРБ оферират за възпитаници, които вземат участие в дуално образование работодателите да не дължат осигуровки или осигуровките да бъдат върху половината от минималния застрахователен приход.

Пенсиите да бъдат преизчислени от 1 януари 2024 година, оферират депутати от Българска социалистическа партия. Предложението е пенсиите по този начин да бъдат преизчислени, че всяка година застрахователен стаж да бъде с тежест от 1,35. От импортираното предложение на депутатите не излиза наяве какъв брой хора ще бъдат наранени от такава смяна, само че изчисленията на Българска социалистическа партия повишават, че следващата година ще бъдат нужни още 1,3 милиарда лева за пенсии. Затова оферират от държавния бюджет, където влизат парите от налози, да бъде даден трансфер към бюджета на държавното публично обезпечаване в размер на 12,3 милиарда лева, в случай, че предлагането на Министерство на финансите е този трансфер да бъде в размер на 11 милиарда лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР