През всяка една от последните 5-6 години броят на китайските

...
През всяка една от последните 5-6 години броят на китайските
Коментари Харесай

Ръст на китайските туристи в България, но визите пречат за истински бум

През всяка една от последните 5-6 години броят на китайските туристи в България се усилва, и то със относително огромни темпове.

Според последните данни на Национален статистически институт през цялата 2018 година у нас е имало 31 310 влизания на китайски жители, като на 20 595 от тях задачата е била “почивка и екскурзия ”.

През първото полугодие на 2019 година китайците на екскурзия в България са били 12 354, до момента в който през същия интервал на 2018-а те са били 9888, т.е. растежът е 24,9%, сподели за “24 часа ” ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски.

На процедура сега броят на китайските туристи у нас е еднакъв на броя на японските, които обичайно са 12-15 хиляди годишно и посещават страната най-вече за Празника на розата в Казанлък.

В същото време китайците, посетили Хърватия през 2018 годна, са 180 хиляди,като означават растеж от 850% на годишна база. Там също се оплакват, че макар напъните им притокът на китайци, които да оставят пари в локалната стопанска система, е прекомерно дребен.

Защото по данни на Световната организация по туризъм през 2018 година 156 милиона китайски жители са почивали в чужбина. Около една трета от тях са посетили страните от Европейски Съюз, където са платили общо 25 млн. нощувки. Но 7 от всеки 10 визити на китайски туристи са във Англия, Франция, Италия и Германия. Източноевропейските страни се борят за прекомерно дребен дял от китайското настъпление и реализират изменчив триумф.

Преди към две години министърът на туризма Николина Ангелкова заприказва за изработването на общи туристически пакети с други балкански страни, защото е невероятно проведените туристи от поднебесната империя да пропътуват над 12 хиляди километра, с цел да прегледат единствено една дребна страна. Бяха направени общи работни групи с Гърция, Румъния, Сърбия и Хърватия, като най-много бе наблегнато на общ пакет с Гърция, защото в региона само от Атина има директна самолетна линия до Китай.

Тези общи пакети към този момент съществуват, само че ползата на българските туроператори към тях се оказа съвсем нулев. Причината е, че моторът за организацията е Гърция, където от общо примерно 7 дни туристите изкарват 5. Останалите 2 денонощия са незадоволителни, с цел да се прегледа каквото и да било в България или другите прилежащи страни, а естествено, родните туроператори не желаят да работят за жълти стотинки.

" При тези турове китайците идват у нас от Албания по здрач с рейсове. Преспиват в Кюстендил, идващия ден вършат обиколка на съществени забележителности в София, вечерят и преспиват тук. На идващия ден ги транспортират до Велико Търново и вечерта са на Дунав мост в Русе, с цел да преминат в Румъния ”, изясни за “24 часа ” ръководителят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев.

Причината туристите да обръщат такова внимание на Албания е доста елементарна - тази страна има съглашение с Гърция за признание на шенгенските визи, издадени на жители от трети страни. “Докато България няма и китайците би трябвало да вадят

настрана виза, с цел да посетят нас, а това затруднява ”, изясни Динев.

По същия метод Северна Македония не признава българските визи, издадени на жители от трети страни, и китайците нямат опция с една виза да посетят и двете прилежащи страни. Те би трябвало да изкарат поотделно и двете визи, само че това изисква пари и е губене на време.

“Проблемът не е толкоз в директната линия, тъй като и Хърватия няма такава, само че съумя да притегли 180 хиляди китайци предходната година, тъй като признава шенгенските визи, издадени за Гърция ”, изясни Динев.

България и Румъния признават взаимно визите, издадени на гости от трети страни, само че това нищо не значи, тъй като единствено двете страни не са задоволително атрактивни за китайски туристи.

От тази година в Китай към този момент има 15 изнесени български визови центъра из цялата страна и когато китайски туроператор реши да образува група за България, към този момент няма потребност да пътува особено до Пекин. Очаква се визовите центрове да станат 22 - по един за всяка китайска провинция. Имаме към този момент и народен туристически център в Шанхай.

Но казусът с взаимното непризнаване на визите в Шенгенското пространство и отвън него ще си остане.

Ctrip държи 70% от пазара в Китай

Според специалисти България няма огромни шансове да притегли повече китайски туристи, в случай че не проработи публично с най-голямата държавна туроператорска компания на Китай - Ctrip Corporation, чиято централа се намира в Шанхай.

Тя държи 70% от пазара там, като има огромно наличие и в Бразилия, Индия и други страни с многочислено население. Освен това е международен водач по броя на дейните онлайн консуматори, които употребяват нейните платформи, с цел да си провеждат почивки в чужбина.

Хърватия да вземем за пример дължи значително триумфа си на тази компания, защото по съглашение от 2017 година дребната балканска страна е била оповестена за страна на годината за Ctrip Corporation за 2018 година

Това значи, че офертите за отмора в Хърватия са били сложени на по-видни места в уеб страниците на туроператора и са засилени промоционалните интензивности.

При наскорошното посещаване на президента Румен Радев в Китай той приказва с изпълнителния шеф на Ctrip Corporation Джейн Цзе Сун и тя е дала обещание България да получи същия статут за 2020 или 2021 година

Нетипичният клиент от Азия харесва Вагнер и киселото мляко

Над 70% от китайските туристи, които пътуват в Европа, я посещават с проведени екскурзии, в които всяка детайлност е уредена авансово.

Изключенията се отнасят за хора, които имат специфични ползи. Например китайската компания “Брайт ”, която купи от родопското село Момчиловци закваска за кисело мляко и го създава в Китай, предизиква избран интерес и всяка година в селото идват на посещаване към петдесетина китайски туристи.

“24 часа ” към този момент описа в броя си в неделя за една съпружеска двойка - Сън Ни и Ли Минг, които посетиха фестивала на Софийската опера и балет “Опера на върховете ” в Белоградчик и пещера Магурата. Двамата обаче са фенове на Вагнер и по принцип прекарват в Европа по няколко месеца в годината, обикаляйки от страна в страна, защото синът им е добре заплатен чиновник на частна компания в Париж. Така разкрили в интернет, че музика на Вагнер се показва в пещера, станало им любопитно, резервирали си билети, около това и за няколко оперни представления, места в хотел и поели на път. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР