През всеки от поледните три месеца има отлив на чуждестранен

...
През всеки от поледните три месеца има отлив на чуждестранен
Коментари Харесай

Двоен спад на чуждите инвестиции у нас

През всеки от поледните три месеца има отлив на задграничен капитал
Сериозен спад на непознатите вложения у нас. Това демонстрират данните оповестени в Платежния баланс на Българска народна банка.

Преките непознати вложения от януари до юни 2022 година са в размер на 289,2 млн. евро, като понижават с 317,1 млн. евро, или с 52,3% по отношение на същия интервал на предходната година.  

През всеки от последните три месеца задграничните капитали, които излизат от страната, са повече от вложенията на задгранични компании в България. През април чистият поток на непознатите вложения е негативен в размер на минус 234 млн. евро, през май е минус 221 млн. евро, а през юни - минус 138,6 млн. евро. За съпоставяне през юни предходната година непознатите вложения бяха с позитивен знак в размер на 292,5 млн. евро.

Привлеченият дялов капитал (вноски на задгранични компании в капитала на български сдружения, както и заплащания по покупко-продажби с недвижими имоти) за полугодието е позитивен и възлиза на 168 млн. евро, демонстрират още данните на Българска народна банка.

Промяната в чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и директните непознати вложители за полугодието е негативна и възлиза на минус 185 млн. евро.

Същевременно реинвестираната облага от непознатите вложители е позитивна в размер на 306,3 млн. евро, което е три пъти по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, когато е била над 1 милиарда евро. През всеки от последните три месеца реинвестираната облага е с негативен знак.

Най-големите чисти директни непознати вложения в страната за интервала януари–юни са от Австрия (164,8 млн. евро), Швейцария (122,9 млн. евро) и Британски Вирджински острови (107,2 млн. евро), а най-големите чисти негативни потоци са към Нидерландия (263,5 млн. евро) и Румъния (55,2 млн. евро).

Нетно вложенията на български компании в чужбина от януари до юни 2022 година възлизат на 131 млн. евро, при 97,8 млн. евро година по-рано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР