През въпросните месеци ни очаква ротация на правителството - на

...
През въпросните месеци ни очаква ротация на правителството - на
Коментари Харесай

Превенция на дезинформацията: По кои теми ще искат да ни заблужда...

През въпросните месеци ни чака ротация на държавното управление - на 6 март, по-късно и избори за Европейски парламент - от 6 до 9 юни 2024 година Конкретната дата ще разберем най-късно 60 дни преди изборния ден, когато е крайният период президентът да насрочи вота. Очаква ни още срещата на върха на НАТО във Вашингтон (9-11 юли), както и избори за нов президент на Съединени американски щати - на 5 ноември 2024 година Чисто фасадно, избори за президент ще има и в Руската федерация , където на 17 март - видяно от днешна позиция - Путин ще вземе още един мандат. През 2024 година по всяка възможност и неговата война против Украйна и нейната еднаквост, ще продължи. През същата 2024 година пък България ще се приготвя батальонната бойна група на НАТО у нас да бъде надградена в бригада .

 

Нещо, което сигурно ще съпътства всички тези събития, са дезинформационните акции. Само за последните няколко дни фрапантни случаи на дезинформация, операция и откровенни неистини демонстрираха какъв брой нежна е публичната сензитивност към изказвания, които имат искрено и явно агитационен темперамент. 

ФрогНюз потърсихме специалисти, с цел да бъдем предизвестени - към какви дезинформационни информации да сме мнителни и по какъв начин да разпознаваме по кое време се пробват да ни заблудят. 

Краткият - само че не обстоен (изчерпателността допуска пророкуване на злободневността, а това е извънредно невероятно начинание) лист, четете в идващите редове: 

Евроизборите

В полемиката към евроизборите ще преобладават две тематики, счита Валентин Вълканов - социолог, учител в Нов български университет и член на екипа на Фондацията за филантропични и обществени проучвания. Някои от разработките на организацията, измежду чиито създатели е, засягат тематиките на обществената накърнимост и пропагандата, на съветската агитация в българските онлайн медии.

.
Валентин Вълканов

Тези две тематики са приемането на еврото и мигрантите. В тях ще се преплетат и разказите за въздействието на Европа върху вътрешната политика на България, както и “страхуването ” с “джендър идеология ”. 

Между всичко това съгласно Вълканов ще забележим и “стандартните замеряния с обвинявания сред евроатлантическите партии и опозицията ”. Ще слушаме още за клиентелизъм, за външно въздействие. 

Дезинформацията е необятно понятия, отбелязва той. В него влизат и подправени вести, и мисинформация, измама, чиста агитация. 

- Мигрантите

 

“Покрай изборите за Европейски парламент ще забележим претопляне на остарели разкази. Ще приказваме още веднъж за ”, счита Вълканов. 

“Обща тематика на доста дезинформационни акции е въздействието на Европа върху вътрешната политика на България през ръководещите елити на страната ни. Това е теза, която идва от Кремъл, тя е прокремълска. Това е и един от главните разкази на кремълската агитация, която споделя, че националните елити, които в Европа са най-вече демократични и демократични, са обслужващи елити на непознати ползи - най-вече американски ”, изясни той.

- Приемането на еврото 

 

“Ще има и вътрешни брожения от всевъзможен порядък - най-много от опозиционните партии: преди всичко, от “Възраждане ”, по-късно от Българска социалистическа партия. Тези обединения имат обичани тематики. За “Възраждане ” обичана тематика е . Ще се приказва против приемането на еврото, като ще се споделят все неща, които към този момент сме чували ”, счита Вълканов.

“Тази година следва и разискванията за еврозоната, към която се стремим. Не зная дали ще се приказва още веднъж за референдум, само че сигурно ще има много дезинформационни послания - даже акция - против влизането в еврозоната ”, изясни той. 

- “Джендър идеология ”

 

Сред вътрешните брожения, Българска социалистическа партия още веднъж ще спекулира с LGBT общността и нейните права. “Любима тематика на Българска социалистическа партия е така наречен, за която в България се заприказва около Истанбулската спогодба. Тази тематика ще бъде претоплена по един или различен метод ”, сподели Валентин Вълканов.

Евроизборите и Украйна

 

“Темата Украйна не може да бъде изключена от европейските избори ”, счита от своя страна доцент Велизар Шаламанов , с който ФрогНюз приказва. 

Велизар Шаламанов е някогашен длъжностен министър на защитата, от 1998 до 2001 година е заместник-министър на защитата и член на Съвета по сигурността към Министерски съвет, депутат от “Демократична България ” в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Има десетилетия опит в работата на Агенцията по връзка и информация на НАТО (NCI Agency), както и управителен опит в Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките. Експерт по осведомителни и информационни технологии и сигурност, спешен мениджмънт и мениджмънт на сигурността и защитата.

.
Доц. Велизар Шаламанов

“Целта е както в да има напрежение по повод значими решения за по-активна поддръжка на Украйна , по този начин и в бъдещия Европейски парламент да има по-различно болшинство и по-различно систематизиране на силите, тъй че Русия да има принадлежности за въздействие - в това число през Екологичен потенциал, към единственото, поддръжката, политиката на Европейски Съюз най-много по линия помощта за Украйна, договарянията с Украйна, приемането на Украйна в Европейски Съюз, икономическата поддръжка на Украйна, в това число за възобновяване на регионите, които не са окупирани от съветски войски ”, изясни той. 

Продължаващата интеграция в НАТО и модернизацията на отбранителната техника на Българската войска

“Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България - 2032 ” би трябвало да влезе в Парламента. Тогава ще чуваме тематики като “забавена рационализация ”, като “прекалено доста разноски, които отиват не в нашата промишленост, а в промишлеността на мощни страни без да има нужното индустриално съдействие ”. Абсолютно може да чакаме, че един справедлив проблем - попълването на армията с бойци, сержанти, офицери, ще бъде противоположен на това, че разходваме доста средства за придобиване на нова техника, само че няма да има готови хора, които да я употребяват ”, разяснява доцент Велизар Шаламанов. 

- Бригадната бойна група и разполагане на Противовъздушна отбрана

 

“По въпросите, свързани с защитата, чакам доста повече дезинформация и информационно-психологически интервенции, свързани с батальонната бойна група и повишаването ѝ до бригадна със съответната инфраструктура. Това важи и за възможното осъществяване на решението на Парламента да се търси краткотрайно разполагане на ротационен принцип на системи за противовъздушна и противокорабна защита ”, счита доцент Шаламанов.

Някои от съответните разкази против повишаването на батальонната бойна група до бригадна ще бъдат следните:

“Защо даваме толкоз пари за инфраструктура ”, за “битово устройване ” на - както пропагандата твърди - “чужди ” войски, макар че става въпрос за съюзнически войски. В това отношение имаме и пояснение от Конституционния съд, което някак не е добре осветено в общественото пространство. 

Друг разказ е, че разполагането на “чужди ” войски “създава опасности ”. Смисълът тук е, че Русия, а и други страни, които са враждебно настроени към НАТО, в това число в Близкия изток, гледат на България като неприятелска страна, като страна, която е евентуална цел ”.

Доц. Шаламанов изясни и за какво ще се приказва срещу напъните на България в НАТО: 

“Всичко това ще бъде употребявано за основаване на отрицателни настроения към потребление на инструментите на участието на. Ще бъде сложено в подтекста, че всичко това се прави против Русия, против построяването на по-балансирани връзки, което пък влиза в несъгласие с нашата тактика за сигурност и защита, която включва подсилване на НАТО и нашата дейна роля в НАТО, по-сериозно присъединяване на България в самодейностите на НАТО, както и по-сериозно потребление на инструментите за многонационални сили ”.

“Украйна ще падне, помощта се бави и приключва ”, а помагайки, “България се включва във войната ”

“Това е съществена линия на информационно-психологическата специфична интервенция на Русия. е да бъде сломена волята за опозиция в Украйна, както и волята и уговорката за подкрепяне на Украйна от свободния, западния свят. Въвежда се разказа, че би трябвало да се одобри окупация, да се спре огъня, да се включи мир, който е в границите на задачите, сложени от Путин при оповестяването на “специалната военна интервенция ” преди 2 години ”, счита доцент Шаламанов. Подобни изказвания ще продължим да чуваме и идните месеци. 

“Този разказ за жалост бива включван в осведомителното пространство по разнообразни линии. Индиректно - и по линия на интензивно говорене за това какъв брой слаба, разпокъсана, несистематична е военната помощ, по какъв начин “военната помощ за Украйна отслабва отбранителните качества на страните от НАТО, най-много България ”, по какъв начин изпращането на военна помощ е “включване във войната и основава действителни опасности за ответен удар и обоснована експанзия ”. Всички тези разкази ще бъдат говорени и към срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Основна тематика там ще бъде Украйна, а дезинформацията ще цели разделяне ”, изясни той. 

Изборите в Русия и Съединени американски щати

“Всички акции за дезинформация и въздействие са свързани с взимането на значими решения, в които обществото взе участие. Решенията се взимат от институциите, само че те разчитат на публично доверие и публично схващане. За нас са значими решенията, които ще се взимат в България. Решенията, които ще се взимат в други страни - дали в, или Съединени американски щати, по-скоро ще имат косвено въздействие в България ”, изясни доцент Велизар Шаламанов.

“Дезинформацията по повод изборите в Русия ще бъде ориентирана към послания, че “Русия е мощна, постоянна ”, “Русия би трябвало да бъде уважавана, тъй като другояче може да употребява мощ ”, счита той.

Наративите към изборите в Съединени американски щати пък по-скоро били били в посока “ ще бъде определен ”, “САЩ се отдръпва от Европа ”, “САЩ понижава уговорката си към НАТО ”, а “Европа - в частност България, става все по-уязвима и би трябвало да се преценява с Русия ”, уточни още доцент Шаламанов. 

Това са с главен фокус “Русия е мощна, тя може да употребява мощ, с цел да реализира своите цели, а Европа - в частност България, в слаба и би трябвало да се преценява с Русия, тъй като не може да разчита на поддръжка от Съединени американски щати ”, разяснява той.

Шенген и мигрантите

“Когато стартира диалогът за свалянето на контрола по сухопътните граници в рамките Шенген, още веднъж дезинформацията ще приказва за мигранти ”, счита Валентин Вълканов. 

“Ние към този момент сме част от Шенген ”, акцентира Вълканов, като отговор на, че България не е постигнала напредък, откакто контролът отпада единствено по море и въздух от 31 март 2024 година

Ротацията и Радев

Евроизборите провокират висок интерес, само че не са толкоз остро конфронтативни, колкото вътрешните избори за народен парламент, счита Валентин Вълканов. През март 2024 обаче чакаме ротация в държавното управление.

“ минава през оставка на държавното управление и гласоподаване на ново. Процедурата минава и през президента. Очаквам от него остри изявления против ръководещото болшинство и обвинявания в разнообразни направления ”, счита той.

“Подозирам, че двете ръководещи обединения или ще довършат мандата си, или ще го изкарат съвсем до неговия край. Нещо, което би могло да постави завършек на това ръководство, е постигането на двете огромни цели пред България. Едната - Шенген, е съвсем реализирана, другата е еврозоната. Еврозоната ще се случи на по-късен стадий - надали през 2025 година, по-скоро от 2006 година Според мен ротацията през март ще е първата от няколко ”, предвижда той. 

“Дезинформационните и информационно-психологическите интервенции експлоатират освен интернационалните, само че и вътрешните уязвимости, чакам дезинформационна акция към основния миг с ротацията на държавното управление ”, уточни от своя страна доцент Шаламанов.

Столичният общински съвет

Според доцент Шаламанов, дезинформация ще има и към проблема със Столичния общински съвет, който да избере собствен ръководител и да стартира работа всъщност. Същото важи, в случай че има нови избори в София.

“Дезинформацията, пропагандата, осведомителните интервенции от страни, които са ни оповестили за неприятелска страна, не са единствено в геополитически проект. Те експлоатират и всяка накърнимост във вътрешен проект. За страдание, това става с присъединяване на български организации, жители, представители, водачи на мнение, даже политически водачи ”, изясни той. 

Регулаторите

Гласуването от депутатите на представители във всички, също ще даде информативен мотив за заблуждаване. “Когато стартират назначенията в регулаторите, ще има обвинявания в обслужване на ползи, в затвърждаване на статукво, в указяване на обири и сходни разкази и хипотези ”, счита Валентин Вълканов.

Според него изключително доста дезинформация ще се излее към промяната на управлението на Съвета за електронни медии (СЕМ). “В момента Съвет за електронни медии има за ръководител Соня Момчилова, която има особени визии за дезинформацията, различното мнение и другата позиция. Подозирам, че при представителите на кремълска агитация в медиите - да вземем за пример при Петър Волгин, ще има избрани брожения. Вероятно ще чуем дезинформационни тези, може би даже директно пропагандни ”. 

Руските монументи и подправени вести вид “Аз съм българче ” 

, пуловера на корицата на, (която се оказа ) са единствено три от тематиките, които разказът за благодарността към Русия експолатира в миналите няколко дни. 

Според Валентин Вълканов още такива разкази ще последват - и около националния празник 3 март (който остава все по този начин народен, макар поръчките за установяване на нова дата), и около всички действия, свързани с ремонт на руски пропагандни паметници у час - след, това са Альошите на Пловдив и Бургас, като все още има поръчка само за. 

 

“Вече видяхме обвинявания в нацизъм, в замяна на историята около предлагането за ремонт на Альоша в Пловдив. Подобни обвинявания ще слушаме и при евентуални събития в Бургас. Съвсем сходни ще са реакции на съветските представители и на елементарните хора, може да чакаме и митинги - изключително в случай че се стигне до разисквания или сесии на общинските препоръки. Тепърва стартира да се отваря въпросът с ремонт на Альоша в Пловдив. Очаквам последващи стъпки в границите на годината. Срещу тях ще има остри реакции ”, уточни Вълканов.

“Фалшиви вести от вида на тези с “Аз съм българче ”, с ремонт на Шипка също ще има. Традиционно към 3 март доста хора се качват на връх Шипка. Ако има рестрикции или даже единствено предизвестия, че паметникът е рисков, ще има остри реакции. През лятото би трябвало да стартира и възстановяване на Паметникът на свободата - тогава още веднъж ще забележим подправени вести, че той се демонтира ”, счита още той.

“Всякакви такива случаи са комфортни за разнообразни представители, които минават от най-високо институционално равнище -, през разнообразни политици, медии, най-после се попиват много безрезервно и елементарно от страна на необятната аудитория ”, уточни той и посочи - образец за това е въпросът “Аз съм българче ”. 

Общото - съветският корен

“Без значение дали говоренето е обвързвано с опорки, свалени от Кремъл и свързани с директната агитация на Кремъл в България, или става въпрос за настройки и настроения, които са пропутински или даже прорусифилски - това има общ корен. В момента България има държавно управление, формирано от две обединения. Едната коалиция - ПП-ДБ, е изрично прозападна. Другата - ГЕРБ-СДС, дълги години беше разкрачена сред Изтока и Запада, само че сега се пробва да се пребоядиса като напълно прозападна. Имаме ръководство, което е изрично прозападно. Това извънредно доста нервира хората, които подлагат на критика Европа, Съединени американски щати, западния метод на живот, демокрацията, разочаровани са от нея, припознават либерализма като антибългарска идеология, каквато тя очевидно не е. Има припокривания на опорите, които са свалени от Кремъл, и проруските настроения, които по своему са и антизападни ”, счита Вълканов. 

Защо Русия организира дезинформационни акции в България?

“В доста огромна степен задачите на външнополитическата тактика и военната теория на Русия залагат на намаляване на НАТО, на Европейския съюз, разделяне на европейската общественост, тъй че да бъдат възобновени сферите на въздействие в постсъветското пространство и съюзите от времето на комунизма със страните от Източна Европа ”, изясни доцент Шаламанов.

“Един от главните принадлежности е по разнообразни директни или непреки способи да се основава възприятие на боязън, на опасност. Паралелно с това - основаване на възприятие на неустановеност, на несигурност по повод уговорките, които нашите съдружници в НАТО и Европейския съюз са поели към нас. Тези задължения на практика се извършват, единствено че в връзките виждаме, че разбирането и чувството на хората не подхожда на действителността ”, уточни специалистът по национална сигурност и защита.

“Всички тези разкази целят да основат възприятие на боязън, неустановеност и да опълчват част от българското общество на НАТО и Европейския съюз, макар големите изгоди и непосредствената поддръжка, която получаваме за нашата сигурност, защита, разцвет от съдружниците ни в тези две организации. Още повече, че всички решения на тези организации се взимат с нашата позиция и глас ”. 

Защо имаме вяра на дезинформация?

“Доста е елементарно за една дезинформационна акция да събере внимание и поддръжка в българското общество. Причината е огромното разделяне по линията Изток-Запад. Хората отделят все по-малко старания да ревизират една информация, в случай че това не е работата им. Все по-малко време отделят за инспекция на информация, а от ден на ден време - да се възмущават от нея, без значение същинска или е, или не ”, счита Валентин Вълканов.

“В случая с “Аз съм българче ” стигнахме до нелепата обстановка самият художник да би трябвало да изяснява за какво преди двайсетина години е нарисувал момченце с блуза в цветовете на украинското знаме. Това е информация, която е извънредно лесна за регулиране. Видяхме обаче извънредно рискови реакции при част от сънародниците ни - те говореха за протест на издателството, за продажба на български ползи, за проукраинска агитация. Това идва да покаже, че има елементи от българското общество, които са доста безкритични и които реагират на избрани тласъци - дали чисто образни, т.е. картинки като корицата на “Аз съм българче ”, или през елементари послания като “подменят и историята, тъй като желаят да демонтират Альоша ” или “ще демонтират Шипка ”, изясни той. 

Как да бъде преодоляна дезинформацията?

Дезинформацията в защитата ще бъде реалност, дейностите на България за продължаваща интеграция в НАТО ще бъдат под прицел.

“Начинът това да бъде преодоляно е доста мощна стратегическа връзка, актуализирана Стратегия за национална сигурност, актуализирана Национална отбранителна тактика, които да не са кабинетно създадени, а са създадени на основата схващане в обществото на действителните опасности, проблеми и вероятни решения в подтекста на решенията на Парламента, Министерския съвет, Министерството на защитата ”, уточни доцент Шаламанов. 

Дезинформацията, която идва от вътрешната страна посредством водачи на мнение и политици, е сериозен вътрешен проблем, счита той. 

“Трябва да можем да реализираме висока степен на интегритет в институциите и в частност - в специфичните служби, и по-късно и да развием просветеност и резистентност във всеки един жител за различаване и превъзмогване на натиска от внушенията на въздействието, идващо при осведомителни и психически военни интервенции ”, безапелационен е доцент Шаламанов. 

Ще има ли усмиряване на пристрастеностите?

“Реакцията на тласъци не е тъкмо размишление, тя е първична и минава през прочувствено разбиране, а не през премисляне. Не чакам необикновен напредък в това връзки. Условията, които обаче биха могли да оказват помощ да възстановяване на нещата, са фокус върху възстановяване на вътрешната среда в България и усмиряване на пристрастеностите, най-много политически. Смятам, че такова политическо усмиряване към този момент има. Ако ротацията мине релативно безпрепятствено - случи се без грандиозни кавги от страна на двете ръководещи обединения, мисля, че ще имаме утешение през 2024 година ”, счита Валентин Вълканов.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР