През уикенда се очакват около 1000 доброволци Разчистването на пораженията

...
През уикенда се очакват около 1000 доброволци Разчистването на пораженията
Коментари Харесай

До дни разчистват напълно с. Слатина след наводненията, настаняват в 22 фургона останалите без дом


През уикенда се чакат към 1000 доброволци

Разчистването на провалите след наводненията в село Слатина са на финалната права. В обитаемото място няма неизчистени частни домове, единствено три публични здания се нуждаят от спомагателна работа, изясни на брифинг пред медиите регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

Надеждите са, че два - три дни село Слатина ще бъде дефинитивно разчистено. 

„ Ние разчистихме инфраструктурата, улиците главно, с цел да можем да стигнем до домовете на хората. Целта на нашите старания във вчерашния, днешния и в идващите дни, е точно домовете и дворовете. За задачата ни е нужна по-малка техника „ Бобкат ” и такава към този момент са пристигнали ”, изясни регионалният шеф на Пловдив.

В Слатина, Каравелово и Богдан работеха към 450 военни, а през днешния ден в Каравелово има 200 доброволци - главно от държавна и общинска администрация, без такива, които идват независимо.

В село Богдан също има към 200 индивида такива доброволци, които са най-много от президентската администрация, от регионалните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, София - област.

Също по този начин в село Богдан през днешния ден има 100 индивида безработни, които работят по стратегия на Агенцията по претовареност.

„ Очакваме, че в събота и неделя ще има на терен по към 1000 доброволци. Искам да благодаря и на Националното съдружие на Студентските препоръки, които през днешния ден се включват с един непретенциозен брой доброволци, към 20, само че на следващия ден над 200 индивида студенти ще бъдат тук ”, съобщи благодарности регионалният шеф.

Той заяви, че в трите села има ток на 100 % без уличното осветяване. Водоснабдяване има на 50%. Трите лекарски кабинета в селата работят.

„ Екипите на БЧК за психическа поддръжка на потърпевшите в тези тежки за тях моменти, към този момент е на разположение ”, безапелационен е Стоев.

В понеделник 378 фамилии ще получат помощ в размер на 375 лв..   Селата са изцяло дезинфекцирани - улици, дворове, къщи. Няма потребност от тежката техника към този момент. Такава работи в речните корита.

Доброволците ще работят главно в Каравелово и Богдан. Има поръчка за 22 фургона, в които да бъдат настанени останалите без домове фамилии.

„ Има сделка с военния министър като през днешния ден разбрахме окончателната численост. Другата седмица ще подготвим фургоните и до 10 дни ще бъдат доставени в селата ”.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов увери, че се води цялостна отчетност до последната стотинка, филия и консерва. И прикани всички, които подаряват, да се координират с Общинския спешен щаб, с цел да няма повтаряне.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР