През уикенда ХДС избра за свой лидер Армин Лашет, който

...
През уикенда ХДС избра за свой лидер Армин Лашет, който
Коментари Харесай

На помирителя Лашет начело на ХДС му предстоят битки

През уикенда ХДС избра за собствен водач Армин Лашет, който да поведе партията след отдръпването на Ангела Меркел. Представяме ви трета част от разбора на Господин Тонев на тази епохална смяна. Заглавието е на редакцията.

За първи път в историята на Федерална република Германия една партия избра новия си ръководител и управлението на цифров конгрес. Кандидатите за ръководител изложиха онлайн своите визии пред делегатите.

В началото тирада на прощаване като федерален канцлер държа Ангела Меркел: " Бих желала да видя определен един екип, който взема ориста на нашата горда Народна партия в ръцете си и по-късно дружно с всички членове намира правилните отговори за дилемите на бъдещето ".

Първи от претендентите произнесе речта си Армин Лашет. Доверие - това е неговата основна дума. " ХДС няма потребност от основен изпълнителен шеф, а от лидер на тим. Аз може би не съм човек на съвършената инсценировка - само че съм Армин Лашет, на това можете да разчитате ", сподели министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия. Защото ХДС има потребност от капитан на тим, който води и събира.

Последното изречение на Лашет, измествайки се настрана от трибунката и фронтално гледайки в камерата, гласи: " На кого да се доверим? Това решавате през днешния ден Вие! "

Втори приказва Фридрих Мерц. Смелост и убеденост, това са неговите основни думи. Мерц е изоставил нападателния и нападателен жанр на бунтовник против статуквото. С ръководител Мерц няма да има съдействие с АФД. " И тези, които са обществено слаби, ще намерят при нас сърце и поддръжка ". Всичко, което споделя, е добре премислено, само че не е завладяващо.

В речта си Норберт Рьотген натъртва на тематиката за компетентността на бъдещето, за дигитализацията и за нов, по-младежки профил на ХДС.

Във времето, отделено за задаване на въпроси, се намесва Йенс Шпан, от тандема с Лашет. Той няма въпрос, а показва ясно обръщение: изберете Лашет. За това нарушаване на разпоредбите по-късно Йенс Шпан ще заплати висока цена, защото има най-слабия резултат при избора на заместник-председателите.

Резултатът от гласуването: гласоподават 952 души. Фридрих Мерц е първи, получава 385 гласа, Армин Лашет - втори с 380 гласа и Норберт Рьотген 224. Следва балотаж сред първите двама - Мерц и Лашет.

Норберт Рьотген отпада. Неговите поддръжници принадлежат към лагера към канцлера Ангела Меркел. По време на акцията Мерц говореше пренебрежително за този лагер като " естаблишмънт ". Лашет също е част от този лагер и се чака в балотажа да бъде подсилен от болшинството делегати, дали своят вот за Рьотген.

Балотаж: Армин Лашет печели 521 гласа, Фридрих Мерц - 466. Подадени са 991 гласа. Въздържали се - четирима. Армин Лашет е новият ръководител на ХДС.

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген поздравяват Лашет. Новият ръководител се обръща към делегатите с зов за поддръжка от тези, които не са дали своят вот за него. Следва гласоподаване по пощата, с цел да се утвърди на 22 януари избора за ръководител и управление в сходство със закона за партиите.

Обновление или продължение на политическата линия

С речта си към делегатите Армин Лашет докосна сърцата на доста хора, той заложи на възприятията на съидейниците. " Целта ми е да управлявам и да групирам дружно ", повтаря на всички места той.

Лашет се изправя пред огромни въпроси. Дали ще се еманципира от въздействието на Ангела Меркел и ще поеме по личен път? Достатъчно мощен ли е резултатът от избора му на конгреса, с цел да го утвърди по-късно като претендент за канцлер? Какво бъдеще имат губещите и техните последователи, по какъв начин ще ги приобщи?

През годините на своето политическо присъединяване Армин Лашет е мощно подценяван. " През целия си живот не съм отдавал изключително значение на изследванията, а върша това, което считам за вярно. Проучванията не споделят безусловно нищо. " Лашет знае това от изборите за парламент на Северен Рейн-Вестфалия, които завоюва през 2017 година - макар че съперничката му от ГСДП Ханелоре Крафт беше най-популярният политик съгласно изследванията.

Армин Лашет в изявление за Bild am Sonntag: " Идвам от Аахен (родният град на Лашет, който са намира в най-западната част на Германия, на границата с Нидерландия и Белгия), повече на Запад няма по какъв начин. Слушам доста, с цел да разбирам по-добре мисленето и чувството на Изтока. Това е значимо за ръководител на партията на цяла Германия. "

През годините Армин Лашет умишлено си е изграждал облик на примирител. Сега като нов водач на ХДС пред него стои главната задача да интегрира лагера на Мерц. На конгреса неговият сътрудник от тандема Йенс Шпан не му направи добра услуга за това.

Разочарование измежду последователите на Фридрих Мерц

Разочарованието измежду последователите на Фридрих Мерц е голямо. В страницата му във Facebook понастоящем има над 5 200 коментара с посланието, че това не е добър ден за Германия. Многобройни са заканите на негови последователи, че повече няма да гласоподават за ХДС. Силни са настроенията против естаблишмънта, който срещу волята на елементарните членове на ХДС попречва избирането на Мерц, който е подкрепян от болшинство членове на ХДС, също и в източните провинции на Германия.

Има многочислени апели към Фридрих Мерц да стартира построяването на нова партия. Според тези негови последователи е време е за нова, в действителност консервативна партия в Германия. Само не би трябвало да се повтаря грешката с АФД. " Имаме потребност от един отворен към бъдещето консерватизъм ", това е посланието на тези апели на значително негови поддръжници.
 Битката в ХДС -
Битката в ХДС - " политика Меркел 2.0 " или нов курс

Трима претенденти се борят за мястото на Ангела Меркел, а един от тях ще бъде и любимец за нов канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 година

Накъде след конгреса? Кой ще е претендентът за канцлер?

Ще съумее ли Армин Лашет да реши един главен проблем, подбуден от острата изборна конкуренция - да интегрира изгубилите и техните последователи? Защото 466 делегати гласоподаваха за неговия съперник Мерц. Третият претендент Норберт Рьотген съобщи, че новият ръководител може изцяло да разчита на поддръжката му.

Фридрих Мерц отхвърли да се кандидатира за член на управлението и по-късно заяви в Туитър, че е предложил на Лашет да стане министър на стопанската система в настоящето държавно управление. Маньовър или провокация против Меркел и Лашет? Говорителят на Меркел реагира, че канцлерката не възнамерява промени в държавното управление.

През пролетта Лашет би трябвало да реализира съглашение с ръководителя на ХСС и министър-председател на Бавария, Маркус Зьодер, за общия претендент за канцлер на парламентарните избори през септември. Защото това не е автоматизирано новият ръководител на ХДС, а Лашет продължава да бъде доста обратно в изследванията спрямо сътрудника си от Бавария. Председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Бринкхаус съобщи, че председателството не е трамплин за кандидатурата за канцлер.

Всеки водач получава нова сила от такова мобилизиращо обществено събитие като конгреса на ХДС. Очаква се Армин Лашет да употребява тази сила за конфигуриране на партията на изборни обороти, за усмиряване и превъзмогване на раздялите. Това е огромно предизвикателство при започване на неговото водачество.
 Краят на ерата
Краят на ерата " Меркел " настава

Кой ще наследи партият?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР