През целия си живот великата Мария Калас / 1923 –

...
През целия си живот великата Мария Калас / 1923 –
Коментари Харесай

Загадъчната смърт на Мария Калас

През целия си живот великата Мария Калас / 1923 – 1977/ търси безрезултатно любовта. Първо - на майка си, която е обичала повече сестра ѝ. После на брачна половинка ѝ Менегини, който боготворил повече оперната звезда и оказал помощ доста за кариерата ѝ, само че не обичал толкоз мощно дамата. А по-късно и Аристотел Онасис, предал я поради личните си егоистични ползи.

Една от най-великите оперни певици на 20-ти век, Мария Калас е била открита мъртва в парижкия си апартамент на 16 септември 1977 година. Била е още млада, на 53 година Четвърт век по-късно, огромният италиански оперен и кино режисьор Франко Дзефирели стартира работа върху филм за нея. Като учи деликатно биографията ѝ, се натъква на редица непознати обстоятелства, които опровергават формалната версия за естествената ѝ гибел.

Калас фактически е не била с доста положително здраве, само че от тежко сърдечно заболяване не е страдала, както пишат някои нейни биографи... Приживе е споделяла пред близки, че в случай че някое ден напусне този свят, желае да бъде заровена в Гърция, само че не ѝ кремирана! Тя нееднократно е казвала, че: „ не желая някой ден да бъда във фурната!. Дори си купих място за гроба в гробищата! “ А станала по този начин, че била небрежно кремирана, а наследството ѝ изчезнало! След като анализирал тези и други обстоятелства, Дзефирели стигнал до извода, че Мария Калас е била убита. Той даже съобщил преди гибелта си името на килъра. Но преди да го повторим, дано да надникнем след режисьора в живота на примата. Това е просто належащо, с цел да се разбере за какво най-великата певица на ХХ век е прекарала остатъка от живота си напълно сама и се е чувствала по този начин нещастна и беззащитна.

Малко преди раждането на Мария /цялото ѝ име е Сесилия Ана Мария Калогеропулос/ родителите ѝ изгубили единствения си наследник. Бременната с нея майка към момента е ходела в печал и се молела новороденото да е момче. Когато момичето, Мария, се родило, тя няколко дни отказвала да го огледа. По това време фамилията се преместило от Гърция в Америка, където бащата отваря аптека в Ню Йорк, Манхатън. Майката, госпожа Калогеропулос / това е същинското фамилно име на бъдещата Калас!/, просто не харесвала щерка си и се грижела без предпочитание за нея. А когато разкрили невероятната вокална заложба на дребната Мария, майка ѝ я записала в музикално учебно заведение и я карала да учи по през целия ден, без да и разрешава да играе и да се разхожда с другите деца. По време на Голямата меланхолия аптеката банкрутирала, родителите се развели, а майката, дружно с Мария и по-голямата ѝ сестра, се завърнали в Атина. Тя траяла да се отнася към щерка си с едвам прикрита злост. А Мария, която последователно ставала все по-известна певица, мечтаела да се върне при татко си в Ню Йорк. Но съумяла да направи това едвам след войната. Но там я очаквало ново отчаяние: татко ѝ се бил свързал с жена, която напълно не харесала доведената щерка. Така Мария останала в действителност сама, без родители, без никаква поддръжка.

Джовани Батиста Менегини, с който през 1947, Калас се среща, е богат италиански фабрикант, разпален обожател на операта. Когато за първи път чул Калас да пее на сцената, той осъзнал, че тя е дамата на фантазиите му. Менегини бил съвсем 30 години по-възрастен, само че това не се оказало спънка за тяхната бурна, сантиментална връзка. Неговите близки доста срещу Мария, решили, че тя се интересувала от благосъстоянието му. Тогава той изоставил своите 27 заводи в интерес на фамилията: „ Вземете всичко, би трябвало ми единствено Мария! “ През 1949 година двойката се венчала в католическа катедрала, макар че Калас принадлежала към гръцката православна черква. И това изиграло доста трагична роля в живота ѝ.

Скоро Менегини станал всичко за нея - татко, брачен партньор, ухажор, импресарио, консултант. И двамата мечтаели за деца, само че ясно съзнавали каква е цената на неповторимия глас на Калас и изборът сред пълноценно семейство и огромна театрална кариера се оказало в интерес на второто. А когато двойката най-сетне решила да има поколение, тя към този момент била предходна трийсет години, той – бил много над шейсет. А и напълно скоро в живота на Калас се случило събитие, което я лишило от брачна половинка ѝ и обърнало целия ѝ предстоящ път с главата надолу…

През септември 1957 година на бал във Венеция Калас срещнала своя съотечественик, милиардера Аристотел Онасис. И когато след известно време, лекарите ѝ предписали отмора на морски въздух, а гъркът поканил съпрузите да останат на неговата първокласна яхта „ Кристина “, поканата била призната с признателност.

На борда се събрала честна компания – Уинстън Чърчил, Гари Купър, херцогинята на Кент... И в този момент, заобиколена от това висше общество, пред очите на брачна половинка си Калас почнала любовна спекулация с домакина.

Както е известно, репутацията на гръцкия милиардер, напълно не е била съвършена. Той е прочут като буен и неутолим ухажор, постоянно сменящ партньорките си. Но Калас не помислила за това. Тя просто напуснала брачна половинка си и се преместила в Париж, по-близо до Онасис. И най- странното: престанала да се интересува от кариерата си, въпреки да била приета за „ певицата на века “. Отказвала контракти за първите международни подиуми. Освен това, изцяло пренебрегнала заболяването в гърлото ѝ, която почнала бързо да прогресира.

Онасис бил същински влюбен в Мария. Затрупвал я със скъпи дарове, устройвал шикозни приеми в нейна чест. И даже се развел с вярната си брачната половинка Тина, възнамерявайки да се ожени за Калас. Но зародила непредвидена спънка: католическата черква, с помощта на връзките на Менегини, отказала да ѝ позволи развода с него... Тя трябвало да чака. Била подготвена това да бъде година, даже повече…

През 1966 година Калас забременява. Реакцията на Онасис била непредвидена и остра: аборт! На своите 43 години тя знаела добре, че това ще е последният ѝ късмет да стане майка. Осъзнала и друго, че е изправена пред тежък избор: или дете, или Онасис. Какво можела да стори? Заради заболяването в гърлото, тя съвсем изгубила феноменалния си глас, а трябвало да загуби бебето си. А разрешението за развода към този момент било дадено...

И Мария взела решението. Направила аборт! И безусловно няколко дни по-късно, в дома ѝ, в Париж, дошъл делегат от обичания ѝ Аристотел и споделил: „ Господин Аристотел Онасис през вчерашния ден се е ожени за Жаклин Кенеди! “Да, за вдовицата на убития американски президент. Това било като гръм от ясно небе! Настина, опустошителна новина. Въпреки това Мария намерила сили умерено да каже на пратеника: „ Обърнете внимание на думите ми, господине: Боговете ще бъдат обективни. В света има висша справедливост”. Така Калас изгубила всичко. Малко след тези събития синът на Онасис умира при автомобилна злополука. До края на дните си (от които не били останали толкоз много) милиардерът в никакъв случай не се възстановил от тази тъга. А малко след гибелта му щерка му, Кристина умряла от свръхдоза опиати.

През последните години от живота си огромната певица водила усамотен живот. Дни наред в цялостна тишина тя обикаляла безлюдните стаи на своя парижки апартамент, или четяла книги, до момента в който легнала на дивана, без да може да спи нито през деня, нито нощем. Социалният кръг на звездата Калас се състоял от камериерка, водач и няколко сътрудници, с които работила преди този момент. Веднъж, откакто деликатно го обмислила, тя загатва в наследството си точно тях. 10 милиона можели да създадат тези благи и правилни хора щастливи.

В живота ѝ имало една пианистка, Васа Девеци. Била изцяло отдадена на Калас и в действителност последователно влезнала и в ролята освен на акомпанятор, само че и на.. гувернантка, и на довереница. Васа знаела по какъв начин да утешава нещастната Мария в моменти на тежка меланхолия. Калас ѝ вярвала безусловно. Откъде можела да знае, че дълги години Васа, която се считала за велика пианистка, незаслужено афектирана от ориста, завиждала на Калас и даже скрито я ненавиждала? И не можела да елементарни обстоятелството, че била упомената в наследството наедно измежду другите? Можеше ли да си показа, Калас, че вярната Васа, поемайки кореспонденцията и телефонните ѝ диалози, последователно ще я изолира от дребното останали другари? Как би могла да се досети, че всяка чаша чай скрито е пуснато лекарство, съдържащо мощни транквиланти и сънотворни, които последователно унищожават тялото? И какво можело да се случи след известно време и струпване, дозата се окаже смъртоносна?..

Според Дзефирели точно Васа е упорствала да не се прави аутопсия след гибелта на Калас. Тя поръчала незабавна кремация. И стимулирала това с обстоятелството, че самата певица, била споделила това предсмъртно предпочитание. После Васа Девеци, без проблем, откраднала наследството, парите в брой и някои скъпи движимости.

Самата Васа не надживяла доста Мария Калас и не съумяла да се възползва от наследството. Оказва се, че Калас е била прав: боговете са обективни.10-те милиона на Калас били разграничени със правосъдно решение сред двама – майката, госпожа Калогеропулос и брачна половинка Менегини. На търг на Sotheby's в Лондон били продадени част от персоналните движимости на звездата - бижута, облекла, съдове – на стойност повече от милион и половина $. Сред тях било и скъпо кожено, харизано ѝ от Онасис, откакто се съгласила да направи аборт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР