През целия април средната цена на електроенергията на платформата “Ден

...
През целия април средната цена на електроенергията на платформата “Ден
Коментари Харесай

Цената на тока е твърдо под 200 лв., но бизнесът си иска компенсациите

През целия април междинната цена на електрическата енергия на платформата “Ден напред ” на борсата е 193,08 лева за мегаватчас, а през май продължава да пада. Бизнесът упорства обаче обезщетенията за безценен ток, които в този момент се заплащат за цени над 200 лева, да продължат.

Това излиза наяве от писмо на Асоциацията на организациите на работодателите в България, в която са КРИБ, АИКБ, БСК, БТТП. То е до премиера Гълъб Донев, до икономическия вицепремиер Христо Алексиев, до енерийния министър Росен Христов.

Четирите работодателски организации се базират на решението на предходния парламент от 11 ноември 2022 година, което разпореди на Министерския съвет да одобри стратегия за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Кабинетът я одобри на 2 февруари тази година.

Тя в действителност промени предходния метод на обезщетения, който слагаше таван на цената на тока на свободния пазар от 250 лева за мегаватчас. Над това равнище страната поемаше разликата с пари от фонда за сигурност на електроенергийната система. В него постъпваха средства от свръхпечалбите на енергийните предприятия и най-вече от АЕЦ “Козлодуй ”.

Сега бизнесът се обръща към служебния кабинет и припомня, че  срокът на програмата е изминал на 31 март 2023 г.

Четирите организации показват угриженост от неналичието на компенсиране след 1 април. И показват, че досегашната помощ е оказала позитивен резултат за стопанската система. Избегнати били затваряне на предприятия, съкращения на работни места, което създали доста страни от Западна Европа, показват индустриалците.

“Решението на Народното събрание сътвори сигурност у производителите, като всички са планували приемането на обезщетения за цялата календарна година ”, декларират работодателите. Те акцентират, че след 1 април междинната месечна борсова цена на пазар “Ден напред ” е 193,08 лева за мегаватчас, т.е. под прага за компенсиране, а от 1 до 19 май е 188,82 лева.

Бизнесът счита, че заплахата от завръщането на високите цени не е отминала. Доказателство за това било, че в 54,9% от часовете през април и 41,7% за 19 дни на май цените са надвишавали 200 лева.

Индустриалците считат, че компенсирането на цените на електрическата сила не е изгубило своето значение и следва да се употребява като автоматизиран предпазен механизъм, ако стартират да нарастват още веднъж, каквито упования имало за идния есенно-зимен интервал, пишат от асоциацията.

В Европа не е спряло разглеждането на защитни ценови механизми за стопанските консуматори, настояват работодателите. Испания и Португалия удължили до края на 2023 година действието на така наречен Иберийски механизъм, който стопира въздействието на цените на газа върху тези на електрическата енергия. В Германия била стартирана концепцията за разбиране на дълготраен таван на цената за промишлеността в размер на 60 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР