През трудната за България и наситена с кризи 2022-ра година

...
През трудната за България и наситена с кризи 2022-ра година
Коментари Харесай

НАП си е раздала рекордните 35 млн. лв. бонуси. Данъчните крият колко е взел Румен Спецов

През сложната за България и наситена с рецесии 2022-ра година в Национална агенция за приходите още веднъж са били раздадени солидни бонуси - цели 35 млн. лв..

Това разкри гражданското съдружие БОЕЦ, което за поредна година осветява великодушното в допълнение материално стимулиране (ДМС) в приходната организация, написа " Сега ".

" Бонусите в Национална агенция за приходите, са съвсем два пъти повече от военната помощ, която България дава на Украйна по предложение на МО след решение на Народното събрание ", разясняват от БОЕЦ, като показват, че президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха предходната година, че България е прекомерно бедна, с цел да подарява.

Сумата на наградите за данъчната администрация е безспорен връх. За съпоставяне
бонусите за 2021 година бяха общо 32 млн. лв..

През предходната година Национална агенция за приходите е сложила и различен връх, обвързван с автопарка й. Колите на организацията са се нараснали с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал голям скок - навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече спрямо 2021 година Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.

Активистите на сдружението са получили всички тези данни по формален път - откакто са ги поискали от Национална агенция за приходите по реда на Закона за достъп до социална информация. На един от съответните въпроси - какви
бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната организация през 2022 г.), Национална агенция за приходите е отказала да отговори.

" Михайлов отхвърля да ни даде тази информация с аргумента, че тя съставлява персонални данни. Отбелязваме единствено, че жителите му плащаме заплата, а за
бонусите, които получава, не знаем кой и по какъв начин ги дефинира, само че те отново са от нашите пари ", разяснява ръководителят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Прави усещане, че над половината от сумата на ДМС-тата за предходната година - 12.6 млн. лв., е отишла за централното ръководство на Национална агенция за приходите, а в него работят единствено 1873 от всичките 7895 чиновници на приходното ведомство.

През предходната година инспекторите на Национална агенция за приходите са разкрили спомагателни отговорности по Данък добавена стойност за над 131 млн. лв. плюс още над 38 млн. лева от корпоративен налог, показват от организацията в отговорите си до БОЕЦ. Няма обаче отговор на въпроса какъв брой от откритите отговорности са събрани и какво действително е влезнало в бюджета. Данъчните дават обещание да дават тази информация в допълнение.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР