През третото тримесечие в България най-после се е получил очакваният

...
През третото тримесечие в България най-после се е получил очакваният
Коментари Харесай

Варна регистрира спад в пазара на имоти

През третото тримесечие в България най-сетне се е получил предстоящият от мнозина спад на имотните покупко-продажби. В месеците от юли до септември са регистрирани 62 459 сделки на недвижими парцели, което е със 7,23% по-малко в съпоставяне със същия интервал на миналата година, гласят данните, оповестени от Агенцията по вписванията в четвъртък.

В огромните градове, където множеството от имотните покупко-продажби съставляват сделки на жилища, има забележителен спад, като върхът принадлежи на Стара Загора - 21% по-малко покупко-продажби на годишна база. В София, където по принцип се подписват най-вече покупко-продажби, спадът е с 15,23%. В Пловдив е 10%, в Бургас е 14%, а Варна на фона на останалите съвсем не е наранена - там спадът е единствено с 8,4%, написа " 24 часа ".

Изключенията от наклонността са доста малко, само че някои от тях са знакови. Например в Несебър, където размерът на пазара съвсем се приближава до този на регионалния град Бургас, продължава да има растеж на имотните покупко-продажби и през третото тримесечие, и то рекордно висок - 21%. Други две служби по вписванията, където също се регистрира растеж на покупко-продажбите, също се намират по морето. Едната е в Поморие, където се регистрира растеж от 7% на годишна база, а другата - в Царево, където има 4% растеж. Възможното пояснение би трябвало да се търси в това, че в тези обитаеми места главно имотният пазар се състои от ваканционни парцели, за които месеците сред юли и септември са дейни, за разлика от вътрешността на страната, където летният сезон кардинално е по-слаб за имотна търговия.

Има обаче и доста отдалечени обитаеми места, които регистрират мощен растеж на имотния пазар през лятото, като да вземем за пример Свиленград с 22% растеж, Момчилград със 17% растеж и Видин с 14%, само че там пазарът е дребен и става дума за 15-20 покупко-продажби допълнително спрямо предходната година по същото време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР