През третото тримесечие Huawei е най-бързо растящият производител на смартфони

...
През третото тримесечие Huawei е най-бързо растящият производител на смартфони
Коментари Харесай

Huawei отново диша във врата на Apple, Xiaomi с нова операционна система

През третото тримесечие Huawei е най-бързо растящият производител на смарт телефони в Китай, откакто по-рано компанията показа смарт телефон с изненадващо модернизиран чип в него.

Този растеж, написа CNBC, изстрелва Huawei още веднъж на една ръка разстояние от петте най-големи производители на смарт телефони по пазарен дял в Китай.

Продажбите на смарт телефони на китайския софтуерен колос в Китай нарастват с 37% на годишна база, съгласно отчет на Counterpoint Research, оповестен в четвъртък. През тримесечието пазарният му дял е 12,9%, спрямо 9,1% през същия интервал на предходната година.

Продажбите на Honor, най-големият производител на смарт телефони по пазарен дял, са се нараснали единствено с 3% на годишна база. Vivo, Oppo и Apple означават двуцифрен спад, съгласно данните на Counterpoint Research.

Huawei, в миналото най-големият производител на смарт телефони в света, видя по какъв начин пазарният му дял и бизнесът му се срутват, откакто редица наказания на Съединени американски щати, които започнаха през 2019 година, отрязаха компанията от основни технологии, по-специално от полупроводници. Гигантът със седалище в Шънджън проектира свои лични чипове, под комерсиалната марка Kirin, които бяха създавани от тайванската компания TSMC. Но разпоредбите на Съединени американски щати попречиха това партньорство, като по този метод отрязаха достъпа до Huawei до технологии, нужни за 5G, или мобилния интернет от последващо потомство. В резултат на това телефоните на Huawei изгубиха своята известност измежду потребителите.

Огромен удар

Но през септември Huawei пусна в Китай нов телефон, наименуван Mate 60 Pro, оборудван с модернизиран 7-нанометров чип и 5G съгласуваност - технология, която американските наказания целяха да лимитират за китайския колос.

Това провокира огромен интерес измежду китайските консуматори. През първите шест седмици от стартирането на телефона на пазара Huawei е продала 1,6 млн. бройки, оповестява Counterpoint Research, което оказва помощ за растежа на компанията.

" Той направи голям възторг на пазара, като способства доста за растежа на продажбите на смарт телефони на Huawei " през третото тримесечие, декларира Иван Лам, старши анализатор в Counterpoint Research.

Известно време Huawei беше единственият действителен кандидат на Apple във високия сегмент на пазара на смарт телефони в Китай. Нейното завръщане може да сложи нови провокации пред американският софтуерен колос, разясняват анализатори пред CNBC, като прибавят, че в случай че новият чип на Huawei бъде подложен в някои телефони от междинен и по-нисък клас, компанията може да отнеме пазарен дял от други играчи и да се върне в челната петица.

" Ако в бъдеще Huawei разшири обсега на новия чипсет Kirin в портфолиото си от невисок до междинен клас, компанията има капацитета да наруши динамичността на конкуренцията сред водещите производители ", декларира Лукас Жонг, анализатор в Canalys.

Иначе китайският пазар на смарт телефони е намалял с 14% на годишна база във връзка с доставките през 2022 година, сочат още данните на Canalys, защото строгият надзор по отношение на пандемията, смъква съществено потребителските разноски.

Според анализаторската организация доставките на смарт телефони за третото тримесечие на тази година са спаднали с 5% на годишна база в Китай, което евентуално е сигнал, че най-лошото е отминало.

" Пазарът е достигнал дъното си през 2023 година и се чака последователно възобновяване на търсенето ", споделят от Canalys.

Xiaomi основава лична операционна система

Междувременно, късно в четвъртък китайският производител на смарт телефони и уреди Xiaomi разгласи нова операционна система, което отразява устрема на компанията да развие своята екосистема с идното стартиране на личен електрически автомобил.

Акциите на Xiaomi нарастват с повече от 1% в търговията в Хонконг в петък сутринта, надграждайки растежа от над 20% за годината до момента.

Новата система, наречена HyperOS, ще доближи до потребителите на 31 октомври, когато в Китай ще стартират продажбите на най-новите телефони, носими устройства и тв приемници на Xiaomi.

" Системата бележи основна стъпка напред в стратегическата визия на Xiaomi за даване на интелигентната екосистема " Човек - автомобил - дом ", се споделя в известие на компанията.

Главният изпълнителен шеф и създател Лей Джун декларира в китайските обществени медии в сряда, че Xiaomi ще пусне своя автомобил през първата половина на идната година.

Технологичните компании от дълго време се стремят да изградят преданост на клиентите с операционни системи, като да вземем за пример iOS на Apple и Android на Гугъл.

Китайският телекомуникационен колос Huawei също създаде своя лична операционна система, наречена HarmonyOS, в опит да размени Android. Компанията създава лични смарт телефони, преносими компютри, таблети и тв приемници, като в същото време продава софтуера за електрически коли, създавани от сътрудници.

В края на септември Huawei декларира, че операционната ѝ система е надхвърлила 60 милиона консуматори.

Китайската компания за електрически коли Nio тази есен също пусна собствен смарт телефон, основан на Android, само че приспособен за по-добра интеграция с нейните коли.

Xiaomi пък до момента се популяризира с наличните си смарт телефони и потребителския интерфейс MIUI, основан на Android с отворен код. Компанията декларира, че ядрото на новата ѝ система HyperOS е " образувано от Linux и независимо създадената от Xiaomi система Xiaomi Vela ". Единственото споменаване на Android в прессъобщението е, че HyperOS разрешава " по-стабилна периодичност на фрагментите и по-ниска консумация на сила " спрямо всеобщата версия на Android.

Xiaomi също по този начин акцентира скоростта на обработка и сигурността на HyperOS и изброява редица способи, по които смарт телефонът, автомобилът и преносимият компютър могат елементарно да споделят наличие и да имат достъп до камерите си в новата система.

През последните години Xiaomi разраства бизнеса си с уреди и потребителска електроника, като през второто тримесечие той генерира към 22% от общите доходи, спрямо малко под 37% за смарт телефоните.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР