През този сезон пловдивският Ботев връща доброто си име и

...
През този сезон пловдивският Ботев връща доброто си име и
Коментари Харесай

Димитър Тонев пред Efirbet: Магията на великата публика на Ботев ще се разгърне напълно на ``Колежа`` |

През този сезон пловдивският Ботев връща положителното си име и към този момент се класира в първата шестица. В офанзивата на отбора е и една кадърна рожба на школата на „ канарчетата “ – Димитър Тонев. Перспективен футболист, който има футболен разсъдък, умее да чете играта и да дава извеждащи пасове. Неслучайно Митко стигна и до младежкия народен тим, а почитателите чакат скоро да бъде и измежду главните реализатори на „ жълто-черните “.

В изявление за Димитър Тонев приказва за сегашното на обичания си Ботев – за мощния му пролетен старт, за плана, който следва и за стила му на игра.

Митко, това ли бе мечтаният пролетен старт за Ботев – 8 извоювани точки от 12 вероятни, освен това в три гостувания и едно дерби?

Мисля, че значително взехме това, което ни се полагаше предвид на нашата игра. За мен това е доста добър точков актив, поради тази сложна стратегия. Вярно е, че против ЦСКА 1948 изпуснахме успеха в последните минути, обаче за сметка на това изравнихме към края в Стара Загора, тъй че сме удовлетворени от постигнатото.

Най-важно е, че към този момент сте в шестицата и ще участвате в плейофи с най-хубавите в България.

И математически сме в шестицата, което беше нашата първа цел. Успяхме да я осъществим, а в този момент остава втората – да се класираме за Лигата на конференциите.

Как може да се случи – през трето място, което вероятно да ви класира непосредствено за Европа, или посредством четвърто място и бараж?

По-добре ще бъде да приключим трети, въпреки че и третият може да отиде на бараж, в случай че Славия или Левски вдигне Купата. Сега обаче от огромно значение е да изиграем на равнище оставащите три срещи от постоянния сезон и да задържим третото място, с цел да имаме по-удобна стратегия в плейофите.

За да го задържите, в неделя не трябва да губите от ЦСКА?

ЦСКА направиха доста неточности тази пролет и към този момент изгубиха 6 точки. Срещу нас ще се активизират, защото и ние се вдигнахме като тим и всички играят на 100 % против Ботев. ЦСКА ще опитат да вземат своето, защото не могат да си разрешат повече да бъркат. Но, виждате, че на нашия терен ние играем печеливш футбол, а нашите прелестни почитатели ни дават нужния подтик и тормозят госитите. Затова се надявам да не позволим на ЦСКА да вземе точки.

Кои са главните ви съперници за третото място?

Конкуренцията е убийствена, защото няколко отбора се борят за шестицата и европейските шампионати. Смятам, че Черно море и Левски са най-опасни и който направи по-малко неточности, той ще ликува най-после.

Защо отписвате Славия?

Славия е тим, който може да обърка сметките на всеки в шестицата, само че варненци и „ сините “ са над „ белите “. Може би с малко, само че са над тях.

Този Ботев до каква степен може да стигне?

Дойдоха доста нови футболисти, и година и три-четири месеца тимът се окомплектоваше, а съставът се сработваше и обиграваше. Постепенно започваме да играем по този начин, както постоянно му е отивало на Ботев - с повече притежаване на топката, комбинативно и преобладаващо на терена. Като прибавим към това сплотяването на отбора и колектива, който се построи, имам вяра, че Ботев ще играе по-силно и по-силно от мач на мач. Докъде ще стигнем, времето и мачовете ще покажат. Ние вървим по един план, който е дълготраен и резултатите демонстрират, че сме на прав път.

Каква е задачата на този план?

Ботев да се утвърди в топ 4, а след година-две да се бори и за купата.

Митко, какво почувствахте след първата си победа в борбата за тепетата?

За мен тя постоянно ще остане специфична. Преди последното дерби бях играл в няколко мача против Локомотив, само че имах единствено равни и една неприятна загуба. Чувството, когато победиш градския противник, е с една концепция по-хубаво от успехите в другите мачове, макар че аз в никакъв случай не съм разделял Локомотив от останалите противници в елита.

Какво изисква от Вас Азрудин Валентич?

Да се разпределям на 100 % за емблемата и клуба, и да демонстрирам професионално отношение към футбола както в тренировките и мачовете, по този начин и отвън терена.

А по какъв начин желае Вашият треньор да играе Ботев?

Иска ние да задаваме темпото в срещите, ние да владеем топката и да си я връщаме по най-бързия метод, когато я загубим. Ботев в никакъв случай няма да разчита на изритани топки и предпазен футбол. Ботев е бил и си остава знак на офанзивата.

Къде се чувствате най-добре на терена?

Ние играем без крила, а с халф-бекове. Най-удобно ми е зад тила на нападателя, да се обръщам и да потеглям с топката напред, да диря и да отвеждам моите съотборници. Надявам се да стартира да въвеждам и голове.

Кой от старите пушки Ви оказва помощ най-вече?

Всички се отнасят добре с мен, само че тъй като още имам проблем с непознатия език, най-близко до мен са българите в отбора – Неделев, Генев, Аргилашки, Филипов, Лъчо Балтанов. Всички те ми оказват помощ, както и целият тим го прави, защото съм един от дребното юноши на Ботев в мъжете. По-опитните ми оказват помощ да излизам убеден, въодушевен и стимулиран във всяка среща.

Напролет влизате в игра единствено през второто полувреме. Какво ще извършите, с цел да се трансформират нещата?

Влизам след почивката, защото не съм в оптимално положение и не мога да устоя цялостен мач. Преминах през редица травми и подготвителният ми темп се наруши, а заради тази причина не съумях да проведа и пълноценна зимна подготовка. Полагам усилия последователно да си върна игровата процедура, което ще ми даде и по-голям късмет да се боря, да се наложа и да се утвърдя в състава.

Вие ли сте предназначен да заместите Неделев, в случай че реши да излезе още веднъж в чужбина?

Мечтата на всяко „ жъло-черно “ сърце, което играе за Ботев, е да бъде като Тошко Неделев. Той се е потвърдил като легенда, той е един превъзходен състезател и всеки му се любува на играта. Ако би трябвало да съм откровен, аз бих предпочел да играя дълго дружно с Неделев в родния ни Ботев, само че във футбола няма нищо несъмнено.

Какво желаете да постигнете с Ботев?

Да се утвърдя като един от главните му играчи, да печеля медали и титли и да играя с Ботев в Европа. Но на най-вече желая да играя дълго на терена в нашия дом „ Хрисо Ботев “, на който съм израснал на трибуните.

 

Да бъдат здрави и им благодаря, че ни поддържаха в гостуванията на Арда, Берое и ЦСКА 1948. Убеден съм, че постоянно ще продължат да го вършат, а един ден, когато се върнем на „ Колежа “, магията на великата „ жълто-черна “ аудитория ще разгърне изцяло своя капацитет и цяла футболна България ще усети какво значат почитателите на Ботев (Пловдив) за тима.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР