През този отоплителен сезон централното парно ще е почти два

...
През този отоплителен сезон централното парно ще е почти два
Коментари Харесай

Отоплението с климатик е два пъти по-евтино от парното

През този отоплителен сезон централното парно ще е съвсем два пъти по-скъпо от климатика. Това демонстрира разбор на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР), направен през септември и обхващащ 12 топлинни източника.

Цените леко са се завишили от септември до момента поради повишаването на електрическата енергия, само че като цяло анализът ориентира битовите консуматори кои са най-скъпите и евтините разновидности на отопление. Това съобщи за Economic.bg основният специалист в Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) Людмил Костадинов.

За дребни здания и еднофамилни къщи най-икономичен източник на отопление ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 кВт/ч създадена с нея топлота коства 5.3 ст. За съпоставяне същото количество сила, добита от климатик " клас А ", коства 7 ст. Отоплението с термопомпа не е уместно за огромни жилищни комплекси “, изясни Костадинов.

Според енергийния специалист, в случай че се топлим с вносни черни въглища, ще ни коства по 7.7 ст. на кВт/ч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече – по 7.8 ст. на кВт/ч. В цената се включва и превозът на твърдото гориво. Природният газ също е поскъпнал. За септември 1 кВт/ч коства 12 ст., а при нова апаратура – 12.8 ст.

Сериозното нарастване на цената на газа всеки месец го прави неблагоприятен. Парното, при което се чака повишаване с 15-20% от 1 януари, също ще вдигне сметките на битовите консуматори “, безапелационен е Костадинов.

Според разбора 1 кВт/ч топлинна сила от „ Топлофикация София “ коства 13.1 ст. В тази цена не са включени разноските за общите елементи. С тях цената на потребната топлинна сила скача с още 20-25% и ще доближи 15.72 – 16.38 ст. на кВт/ч. Парното, с включени общи елементи, е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято потребна топлота коства 18.7 ст./ кВт/ч. Ако отоплителният апарат е нов и цената му е включена като разход, става 19.4 ст.

Топлината от уреди, които употребяват електрическа енергия единствено по дневната цена, излиза по-скъпо. Отоплението с по този начин наречените “духалки “ коства 21.1 ст. за 1 кВт/ч, а с нова печка – 21.6 ст. Газьолът е 22.6 ст./кВт/ч. при остаряло котле и 23.4 ст. за нови уреди ", показа специалистът.

И този сезон климатиците са най-предпочитаните уреди за отопление. През септември във веригите за бяла техника регистрират взрив на търсенето. За монтаж на уредите се чака с месеци, сподели инспекция на Economic.bg. При покупката на климaтик трябвa дa се има прeдвид гoлeминaтa нa пoмeщeниeтo, типa климaтичнa cиcтeмa, дaли e eнeргocпecтявaщa и нивoтo нa шумa.

Най-икономичните климатици на пазара са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на промяна при отопление и изстудяване. Първоначалната инвестиция е по-висока, само че се компенсира с времето. Ако стаята не е добре изолирана, на климатика ще му е нужна повече сила, с цел да я стопли. Мощността му би трябвало да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. Експертите предлагат за зимата да има задатък при избора на мощността, с цел да може уредът да работи леко и безпроблемно, без да се претрупва компресора в най-студените дни.

Конвенционалните климатици работят на цялостна мощ до достигането на мечтаната температура. Това ги прави неикономични и натоварват най-вече сметките за ток. Конвенционалните сплит-системи не са подобаващи за отопление. Най-бюджетни са инверторните климатици, при които мощността се контролира автоматизирано. Консумацията на електрическа енергия може да намалее до 72% съпоставено с елементарния климатик. В взаимозависимост от марката цените варират от 1200 лева до 2500 лева

За да не заплащат потребителите високи сметки, експертите предлагат да не се изключват климатиците. „ Много хора считат, че спирайки климатика през зимата, ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е по този начин що се отнася до метода на работа на инверторните компресори. Те са по този начин интелигентно основани, че при постигане на заложената температура, работят на ниски обороти, като употребяват доста малко ток. Така не се получават внезапни температурни разлики и нужда от наваксване на температурата и работа на цялостна мощ за дълготрайно време, което води до увеличение на сметката за ток “, обясниха от магазин за бяла техника.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР