През този месец 30 български учители ще преминат обучение в

...
През този месец 30 български учители ще преминат обучение в
Коментари Харесай

30 български учители ще преминат през обучение на ЦЕРН този месец

През този месец 30 български учители ще преминат образование в ЦЕРН, сподели за Българска телеграфна агенция д иректорът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) „ Н. Коперник “ във Варна Свежина Димитрова.

Преподавателите ще бъдат в Европейската организация за нуклеарни проучвания една седмица. Освен доктрина, те ще преминат и през на практика образования, ще вземат участие в опити, ще слушат лекции от български учени, които работят в ЦЕРН. Това ще бъде първата българска група, която ще има опция да посети и новия портал на науката на организацията и да прави лабораторни извършения, добави Димитрова.

В групата са включени учители по физика и химия от цялата страна. Кандидатите да се образоват в ЦЕРН са били над 70, само че са подбрани 30 от тях.

При идното посещаване ще бъде показана и изложба с работите на учениците, спечелили в националния конкурс, посветен на 70-годишнината на Европейската организация. Негови уредници бяха Обсерваторията, Община Варна, Регионалното ръководство на образованието в крайморския град, Съюзът на физиците в България, Териториалната организация на Научно-техническия съюз. Конкурсът бе в няколко категории - рисунка, модел, макет, постер, театрална режисура или видеоклип, и в него се включиха повече от 160 деца от 5 до 12 клас.

Междувременно Варна е хазаин на лагера за подготовката на разширените сформира на националния тим на страната ни, който ще показва България на интернационалните олимпиади по астрономия и астрофизика. Димитрова посочи, че децата вземат решение теоретични, на практика и наблюдателни задания. От позволените 25 възпитаници в лагера за подготовка, възпитаниците на НАОП – Варна са осем. Преподаватели на олимпийците са Никола Каравасилев, преподавател по физика в ПЧМГ- София, Стефан Иванов, Явор Йорданов, Иван Попов, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към Българска академия на науките и доктор Ева Божурова от НАОП-Варна.  

Окончателният състав на националния тим за интернационалната младежка олимпиада по астрономия ще стане прочут през идната седмица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР