През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да

...
През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да
Коментари Харесай

Плановете за летния туристически сезон: Разделно събиране на отпадъците, чиста вода и тишина

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете би трябвало да слагат началото на разделно събиране на отпадъците , сподели през днешния ден във Варна министърът на околната среда Нено Димов.
Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той взе участие в среща с представители на бизнеса и сектора за подготовката на сезон 2018.
Екоминистърът посочи, че през актуалното лято разделното сметосъбиране ще бъде на непринуден принцип, само че през идната година ще стане наложително. Причината за използването на тази стъпка е огромното замърсяване от пластмасови отпадъци, които се разграждат доста мъчно, изясни Димов. По думите му единствено 20 на 100 от този вид боклуци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.
Водата по родното Черноморие към този момент е чиста , добави министър Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със " Син байрак ". Единствената проблематична линия остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро положение. Ангелкова добави, че при започване на юни здравните инспекции още веднъж ще ревизират чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът сподели още, че през това лято ще се следи прецизно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат глобени, съобщи бтв.
Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите , допълниха министрите. Ангелкова посочи, че в законодателството има пропуски и не са планувани наказания за тези, които замърсяват или разрушават дюни.
" Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със наказания - административни и санкции, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено създаване на къмпинги, за заплащането на такси, които съответната община да употребява за разчистване на тоновете боклуци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и сътрудниците ще обмислим по какъв начин да продължим, тъй като е значимо хората, които желаят да къмпингуват, да има къде да го вършат ", уточни Николина Ангелкова. Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги към този момент не дават отговор на актуалните условия на Закона за туризма и категоризацията, с цел да оферират първокласен туристически артикул.
Вицепремиерът Валери Симеонов уточни, че няма промени в закона и от 23.00 до 7.00 часа би трябвало да се пази тишина . Той добави, че не изключва опцията разногласията по тази тематика със заведенията в комплексите да продължат, само че условието за спазването на " тихите " часове остава. Контрол ще има и няма да се позволен нарушавания и привличане на клиенти за сметка на почиващите, заключи Симеонов.
Той напомни, че предходната година е имало разминаване в така наречен " тихи часове ", като някои общини са въвели норма от 24.00 до 8.00 часа. " В края на сезона предходната година сигнализирахме прокуратурата, която предприе съответните дейности за налагане на смяна на наредбите за публичния ред на съответните общини. Законът има най-висше деяние по отношение на останалите нормативни актове. Спорът евентуално ще продължи и при започване на сезона, само че и в в този момент настоящия закон има цялостна възбрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа ", съобщи Валери Симеонов.
Той означи, че не може да трансформира действието на закона по избор на избрани притежатели на заведения. " Законът е един и той би трябвало да се съблюдава, нормите са същите и в бъдещия закон се трансформират единствено с един час заран, само че казусът не е заран, казусът е през нощта. Ако някой желае цяла нощ да озвучава, с цел да притегля клиенти, което да е за сметка на останалите почиващи туристи, това няма да бъде позволено. Ще има недоволни, ще има спор, който ще продължава ", сподели още вицепремиерът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР