През топлите месеци малцина от нас могат да сe похвалят,

...
През топлите месеци малцина от нас могат да сe похвалят,
Коментари Харесай

Как да охладим дома през лятото

През топлите месеци малко на брой от нас могат да сe похвалят, че техният дом е и тяхната цитадела от непоносимите жеги. Лятото тази година стартира много рано с много високи температури и, макар дъждовната хладина в последните дни, e време да помислим за прохладата и оттатък стените на дома.

Разбира се, климатикът е най-лесното и коренно решение. Но като се изключи че изисква известна първична инвестиция, ще даде отражение и в сметката за ток. А и сухият въздух от него, без значение дали е топъл или леден, не понася на всекиго. Ето няколко по-лесни други възможности, които да използван вкъщи още през днешния ден.

Завеси и щори

Те са от значително значение, изключително в случай че слънцето огрява жилището или къщата ни през по-голямата част от деня. Най-доброто решение са плътни пердета, които не пропущат светлина и топлота.

Те са идеални и да през нощта, тъй като, както знаем, на колкото по-тъмно спим, толкоз по-добре. Външните ролетни щори също обезпечават високо равнище на изолираност от светлина и топлота, само че са по-скъпи.

Прозорци

През горещите дни прозорците в пространствата, които са непосредствено огрявани, е по-добре да бъдат затворени. А вечер, след залез слънце, може да проветрим добре и да оставим прозорците за през нощта отворени. Но би трябвало да имаме комарник, несъмнено.

Електроуреди

Вероятно не сме се замисляли, че всички уреди, включени в електрическата мрежа, излъчват известна топлота. А в случай че вкъщи са в обилие, то по-добре да ги изключваме от контакта, преди да излезем на работа.

Легло

Ако сме в къща, за препоръчване е да спим на приземния етаж. Ако сме в апартамент, по-добре да сложим матрака непосредствено върху пода, тъй като по-долу въздухът е по-хладен.

Вентилатор

По-евтината опция на климатика. За сума от под 100 лв. може да си закупим апарат на стойка, който да местим от стая в стая с нас. И една дребна ловкост - слагаме купа с лед или със студена вода пред перката за в допълнение изстудяване.

Добра концепция са и вентилаторите за таван. Но значимо конкретизиране е, че би трябвало да духат в посока, противоположна на часовниковата стрелка.

Скара/грил

Със сигурност едно от най-неприятните чувства е да би трябвало да се надвесим над готварската печка, с цел да приготвим вечеря, до момента в който на открито градусите са нас 30, безапелационни са от Huffington Post. Затова лятната опция е грил на терасата или барбекю на двора. Точно в точния момент, с цел да разнообразим менюто си.

Влагоабсорбатор

Ако живеем в регион с висока мокрота на въздуха, тогава имаме потребност да понижим нейните равнища. Когато е влажно, усещаме въздуха доста по-топъл. Най-точният образец е морето - край брега жегата постоянно е по-непоносима.

Растителност

Да сложим повече цветя и дребни дръвчета към прозорците е повече от добра концепция за топлите месеци. Те намаляват температурата с няколко градуса, а и обезпечават известна сянка.

Разбира се, би трябвало да се спрем на такива, които обичат да бъдат на директна слънчева светлина. Палмите са страховит избор в тази ситуация.

Телесна температура

Докато се мъчим да охладим дома, не би трябвало да забравяме, че и нашата телесна температура е от не по-малко значение. Домашните облекла не би трябвало да бъдат просто тези, най-старите, които към този момент не носим.

Трябва да заложим на естествените материи, които не запарват. А студените питиета постоянно би трябвало да ни чакат в хладилника. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР