През тези години публичният разговор беше само за власт, но

...
Коментари Харесай

Загубеното десетилетие

През тези години общественият диалог беше единствено за власт, само че не и какво се прави действително за хората и бизнеса с тази власт. Строително-ремонтните действия си останаха алфата и омегата във визията на партията "за европейско развиване " Залогът на новите избори е шансът за по-бърза писта за рационализация с нов план за Плана за възобновяване на Европейски Съюз.
Първото ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов разруши очакванията за " генерална смяна ", второто - и нежната фасада на демокрацията, само че при третото страната заби в рискова посока. Тази последователност кореспондира и с измеримите резултати от ръководството: за повече от десетилетие не беше осъществена нито една модернизационна промяна в нито един бранш. Строително-ремонтните действия си останаха алфата и омегата във визията на партията " за европейско развиване ", като за задачите на непрозрачното асимилиране на големите средства за тях бяха основани неподлежащи на публичен надзор държавни мегаструктури.

Ако запазването на макроикономическата непоклатимост е достижение, което категорично би трябвало да се уточни, това е по този начин. Редом с положителната вест от приемането на страната в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз - против редица поети задължения обаче, сред които промени в правосъдната власт и битката с корупцията. През миналите четири години България твърдо опази челното си място по беднотия и корупция в Европейски Съюз, както и позицията си на дъното по качеството на живота и на демокрацията. Всяко последващо прекрачване на границите, сложени от демократичните правила и върховенството на правото, показваше, че дъно може и да няма.
Преди десетилетие българската стопанска система беше най-слабата в Европейски Съюз. Въпреки че през годините индикаторите й се усъвършенстват, това се случва постепенно. Така да вземем за пример през 2008 година Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на България е на 43% от средноевропейското равнище, а до 2019 година нарастването е с 10 пункта. През това време сходни стопански системи са съумели да се приближат до средноевропейските равнища доста по-бързо, макар че стартират от по-висока база. През 2020 година България към момента е на опашката на Европейски Съюз с Брутният вътрешен продукт на човек от едвам 6.6 хиляди евро при над 26 хиляди в съюза.
Сцените, които довчерашните ръководещи разиграха в Народното събрание и отвън него след изборите, онагледиха бруталния метод, по който и страната действа. Личното удостоверение от последните дни на едрия земеделец Светослав Илчовски за перверзните връзки сред власт и бизнес разбуни духовете, само че мъчно може да мине за изненада при изобилието от подминати в множеството случаи с незаинтересованост образци за корист и безотговорност. Илчовски просто е един от малцината от този сан, проговорили на глас за веригата от нерегламентирани връзки, които трансформират политиката в успореден черен пазар, ръководен с услуги, рекет и репресии от институциите на властта и подчинените й " самостоятелни регулатори ". Както пролича и от кашата, която притежателят на " Градус " забърка в изявлението си, с което трябваше да опровергае изнесеното.

Не инцидентно и обликът на мутрите - въоръжените с бухалки герои от първите години на прехода, възкръсна в общественото пространство. Но не като метафора на проведената престъпност от ъндърграунда, а на самата политическа власт. Пораженията от това са доста по-дълбоки, в сравнение с наподобяват, обяснявани като " корупционни практики " и кражба на обществени средства. По-страшна е огромната картина под тях - на счупения институционален ред, в който стопанската система е все по-малко пазарна, а страната - все по-малко правова.
Най-добрите си позиции в класцията за независимост на словото - 34-38 място, България поддържа в интервала преди присъединението си към Европейски Съюз през 2006 година В края на ръководството на Станишев е регистриран сериозен спад до 59-та позиция. При последвалите три мандата на Борисов и ГЕРБ обаче страната ни влиза в свободното рухване по независимост на медиите. През 2016 г сривът стига дъното - 113 позиция, а в идващите пет години страната ни остава там. През 2021 г България продължава да е на последно място освен в Европейски Съюз, само че и в Европа - като се изключи Турция.
Обективно поправянето на този ред не може да е задача на краткотрайното служебно държавно управление, макар контраста в връзката с обществото, който евентуално на първо време ще се усети. Наложеният през последните години от трибуната на превзетите медии обществен диалог беше единствено за власт, само че не и какво се прави действително за хората и бизнеса с тази власт.
За непрозрачното асимилиране на милиарди от бюджета бяха основани неподлежащи на публичен надзор държавни мастодонти. Капитал - брой 19
В наследството от ГЕРБ и Борисов няма промени, само че има построен уред за принуда и над съперници и политически съперници, който ще брани до дъно слелите се политически и стопански ползи. Същата задача ще извършват и ударните назначения в последните седмици в обществени браншове. Част от знаковите събития и процеси в миналия мандат, погледнати от дистанцията на времето и резултата за обществото от тях, демонстрират за какво смяната е значима.
Моделът " КТБ "
Седем години след рухването на третата по величина към оня миг банка и изчезналите с това няколко милиарда лв. справедливата за обществото развръзка е все по-илюзорна. Съдебното дело по импортирания преди три години обвинителен акт (в него името на Делян Пеевски като част от разпадналия се тандем с някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев не се споменава), с който завърши следствието (под контрола на определения по-късно за основен прокурор Иван Гешев) е до средата.

За цялото това време съответен доклад на синдиците на банката нямаше, към днешна дата събраното от тях покрива към 20% от отговорностите, а главният заемодател за спасяването на депозитите на физическите лица си остана фондът за гарантиране на влоговете и, както наподобява, ще пие една студена вода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР