През тази седмица се провежда за пореден път Европейската имунизационна

...
През тази седмица се провежда за пореден път Европейската имунизационна
Коментари Харесай

Европейската имунизационна седмица в Ловеч тази година преминава под мотото: „Всяка доза има значение“

През тази седмица се организира за следващ път Европейската имунизационна седмица, която тази година ще премине под мотото: „ Всяка доза има значение “.

Инициативата е на СЗО и началото е сложено през 2005 година и оттогава до в този момент тя се организира всяка последна седмица на месец април. През 2023 година Европейската имунизационна седмица е ориентирана към нуждата от възстановяване на имунизационния обсег заради регистрирания спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

И тази година задачата на акцията е да подсети, че имунизациите са главната причина за ограничение разпространяването на животозастрашаващи инфекциозни болести по целия свят и че навременното им слагане избавя животи. Чрез избора си да сме имунизирани, ние освен пазиме себе си, само че и нашите близки. Масовата имунизация построява групов имунитет, който от своя страна защищава хората, които не могат да бъдат имунизирани заради отслабена или повредена имунна система. В рамките на акцията би трябвало да се обърне внимание и на децата, които са неимунизирани или с пропуск в имунизациите, което ги слага в условия на риск и ги оставя уязвими и незащитени от заразяване и боледуване от ваксинопредотвратими болести.

В осъществяване на задачите на акцията РЗИ Ловеч организира среща с ОПЛ и посредници, работещи в общините от региона. Обсъден е постигнатия обсег със наложителни имунизации и реимунизации през последните три години – 20, 21 и 22 година и ограниченията за постигане на обсега от годините преди пандемията от COVID-19.

Акцентира се върху нуждата от засилено внимание към децата от високорисковите и труднодостъпни групи от популацията - главно благодарение на здравните посредници към общините; към родителите, отказващи имунизации на децата си под въздействие на антиваксърски групи.

Подчертано е мощното въздействие на отношението на медицинският експерт към имунизацията върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за изгодата и значимостта на имунизациите.

На интернет страницата на инспекцията са качени осведомителни материали за смисъла на имунизациите.

Не на последно място за нас е значима работата с медиите, които могат интензивно да разпространяват изгодите от имунизациите и да си напомним за следващ път, че с помощта на имунизациите животозастрашаващи болести като Полиомиелит, Морбили и Хепатит Б се записват все по-рядко.

Прилагането на ваксини е безвреден и стопански ефикасен метод да се защищити популацията си от заболявания, погубили живота на стотици хора в предишното. Благодарение на имунизациите:

Полиомиелитът в международен мащаб е намалял с 99% от 1988 година насам. Пълната имунизационна скица против полиомиелит в детска възраст обезпечава имунитет през целия живот. В България ваксини против полиомиелит се ползват през първата, втората и шестата година от живота на детето. През 2020 и 2021 година имунизационният обсег против полиомиелит в страната регистрира спад по отношение на предходните години, само че през 2022 е регистриран растеж при всички приеми.В света е останал единствено един от трите вида диви полиовируси, той продължава да циркулира в Пакистан и Афганистан.

Прилагането на две дози ваксини против морбили обезпечават отбрана от заболяване и обвързваните с него съществени затруднения при съвсем 100% от имунизираните през целия живот. В България имунизационният обсег против морбили с първа и втора доза е неудовлетворителен, като през 2020 и 2021 година е по-нисък по отношение на предходните години. През 2022 година е регистриран растеж и при двата приема, само че все пак остава неимунно (незащитено) детското население, което е причина за пораждане и разпространяване на гърмежи от морбили в страната.Въпреки че имунизацията фрапантно понижи смъртността от морбили, морбилният вирус продължи да циркулира и през 2021 година по света 128 000 души починаха от морбили. През 2023 година се регистрира растеж на заболелите от морбили в Европейския район на СЗО. Поради високата инфекциозност на морбилния вирус 90% от лицата без имунитет при контакт с болен от морбили ще се заразят и ще заболеят. Един на всеки 5 болни ще развие съществени затруднения, като зараза на ухото, глухота, слепота, пневмония, енцефалит, даже гибел.

Ваксината против хепатит Б е 95% ефикасна за попречване на зараза, развиване на хронични болести и рак на черния дроб, породени от вируса. В България имунизацията против хепатит Б се ползва на новородените още през първите 24 часа от живота им. За създаване на пожизнена отбрана е належащо приемането на още 2 или 3 дози ваксина против хепатит Б през първата година от живота.

Почти всички случаи на рак на маточната шийка са породени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени посредством имунизация

Прилагането на ваксини, в сходство с националния имунизационен календар, е извънредно значим развой, който стартира от самото раждане и продължава през целия живот, тъй като имунизациите оферират отбрана за всички възрасти. Имунизацията е право и отговорност на всеки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР