През тази година в 24-те часа на Льо Ман“ ще

...
През тази година в 24-те часа на Льо Ман“ ще
Коментари Харесай

В Тойота възроптаха срещу американизацията на 24 часа на Льо Ман

През тази година в „ 24-те часа на Льо Ман “ ще се употребяват нови правила за колата на сигурността, които обаче не се харесват на част от екипите.

В предишното при неутрализация на конкуренцията на пистата „ Сарт “ излизаха общо три автомобила на сигурността от три обособени точки на трасето. В този случай се стигаше до обстановки, в които две коли, които се борят за позиция на пистата, внезапно биват разграничени в две обособени колони и разликата сред тях ставаше близо минута.
 Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман
От тазгодишното издание на „ 24-те часа на Льо Ман “ ще се употребява единствено една кола на сигурността и всички коли ще се строяват зад нея. По този метод ще се избегне разпокъсването на колоната, а вместо това водачите ще се събират и борбите сред тях ще се възобновяват.

Освен това за рестарта колите ще бъдат подредени по класове, а затворените с обиколки коли ще бъдат пропуснати да изпреварят колоната, както се случва и във Формула 1. По този метод ще се понижи рискът трафикът да попречи на борба в челото на класирането.

Според техническия шеф на Тойота Паскал Васелон това ново предписание ще отнеме от цената на успеха в Льо Ман, защото в този момент надпреварата ще стане „ лотарийно “.

„ За нас новите правила за колата на сигурността не дават отговор на духа на Льо Ман. Когато погледнете обратно и видите какво правеше Льо Ман толкоз специфичен ще видите, че това е тъкмо противоположното на изкуствеността. Сега няма значение дали имаш неприятни стопове или неверна тактика, колата на сигурността ще те върне в борбата.

„ Това е доста огромна смяна в мисленето – огромна стъпка към американизацията на Льо Ман и по наше мнение това не би трябвало да се случва с Льо Ман, тъй като по този начин Льо Ман към този момент няма да бъде Льо Ман “, изясни Васелон.

Той побърза да съпостави новите правила на „ 24 часа на Льо Ман “ с тези, които се употребяват в „ 24-те часа на Дейтона “. И там се употребява единствено една кола на сигурността и колоната се събира зад нея, което постоянно води до страхотни борби в последните часове, само че ненапълно обезсмисля първите 90% от дистанцията.

„ В Дейтона имате страховит театър в последните два часа, само че през останалото време колите просто гледат да останат в обиколката на лидера. Реално в първите 22 часа няма същинско съревнование. През последните години Льо Ман се трансформира в един 24-часов спринт, тъй като с трите коли на сигурността беше допустимо да има някакъв неутралитет върху надпреварата. Колите, които желаеха да се борят за успеха, нямаха време за отмора, само че в този момент това няма да е по този начин.

„ Тази смяна ще окаже голямо въздействие върху риска. По един метод ще помогне на надеждността, само че въпреки това хората ще поемат по-малко опасности и ще има по-малко произшествия.

„ Знам, че и други тимове споделят нашето мнение. Мисля, че има и такива, които нямат проблем с този американски жанр на съревнование. Нашето мнение се бази на историческия дух на Льо Ман. Като загърбим това сме съгласни, че нещата би трябвало да еволюират, само че особено това не е едно от тях.

„ Що се отнася до главните правила на това, което ни кара да печелим или губим в Льо Ман, ние не считаме, че те би трябвало да се трансформират, тъй като те са безконечни полезности “, съобщи Васелон.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР