През тази година ще започне цялостен ремонт на сградата на

...
През тази година ще започне цялостен ремонт на сградата на
Коментари Харесай

Инвестират близо 5 млн. лв. в ремонт на Музея на мозайките в Девня

През тази година ще стартира повсеместен ремонт на постройката на Музея на мозайките, като цената на плана е близо 5 милиона лв..

Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов. Той посочи, че постройката ще бъде укрепена и осъвременена, дружно с прилежащата ѝ повърхност. " Проектът бе създаден още през 2019 година, само че пандемията спря осъществяването му ", изясни Шитов. Сега общината е получила поддръжката на страната за обезпечаването на средствата.
 Българска телеграфна агенция
" Реставрацията на самите мозайки обаче няма по какъв начин да бъде направена по този план ", разяснява кметът. За нея Общината ще кандидатства особено, като концепцията е това да стане след отварянето на такава опция по Плана за възобновяване и резистентност.
 Българска телеграфна агенция
Шитов бе безапелационен, че мозайките се нуждаят от реституция, тъй като по тях не е работено от 1986 година, когато е открит музеят.  Кметът описа още, че през актуалната година ще бъдат актуализирани петте читалища на територията на общината.
 Българска телеграфна агенция
Той посочи, че постройките са санирани със средства от европейските стратегии. Сега те ще бъдат актуализирани и вътрешно, като средствата ще бъдат заделени от бюджета на Община Девня.
 Българска телеграфна агенция
Шитов посочи, че ще бъдат обезпечени пари и за възстановяване на изискванията в Младежкия дом в града. Предстои в Музея на мозайките в Девня да бъдат експонирани в специфична витрина наскоро реставрирани находки, открити още през 90-те години в зидана тухлена гробница , датирана към края на II - началото на III век.
 Българска телеграфна агенция
Това са бронзови съдове с изящна направа и богата декорация, кухненски тиган, втулки от сгъваемо магистратско столче под формата на глави на лъв и мечка, сребърна фибула, пулове за игра и други дребни предмети.
 Българска телеграфна агенция
Музеят на мозайките в Девня е издигнат върху останките на огромна късноримска постройка с мозайки, по план на проектант Камен Горанов. Експозицията му показва римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол, както и голям брой предмети от бита и всекидневието на тогавашните жители и златно монетно богатство с монети, отсечени от името на император Теодосий II.
 Българска телеграфна агенция
Посетителите могат да видят още възстановка на града и постройката, където са открити мозайките. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР