През тази година ще стартира главен ремонт на Дунав мост.

...
През тази година ще стартира главен ремонт на Дунав мост.
Коментари Харесай

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

През тази година ще започва основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на районното насърчаване и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов, заедно с министъра на транспорта Николай Събев, се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много неприятно състояние и дори има откриване на градивни елементи, съобщи министър Караджов. Очаква се техническото обмисляне за ремонта на моста на река Дунав измежду Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде разгласен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов добави, че се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година. Техническото обмисляне, което тече в този момент, е разграничено на три стадия.

Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът ще се прегледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този механичен проект ще дефинира съответните ремонтно-възстановителни дейности, които би трябвало да бъдат изпълнени на оборудването, прогнозната стойност и точния интервал за реализирането им. Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да започват да правят Меморандума от 2019 година.

В него е записано, че ще бъдат проучени 5 евентуални локации за бъдещи мостови уреди над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш. За да се форсира реализирането на Меморандума, под патронажа на министрите на районното насърчаване и транспорта се основават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца. Освен за основаване на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат реализирането на проекта FAST Danube, чиято цел е да усъвършенства корабоплаването в общия българо-румънски бранш на реката през цялата година. В Русе районният министър коментира и тематиката за построяването на автомагистралния път Русе – Велико Търново.

Той уточни, че е осъществен търг за обмисляне и строителство. Офертите са отворени, единствено че спечелилият ще стане очевиден откогато се дефинира началната точка на автомагистралата. Тя зависи от зоните по „ Натура 2000 “ както на румънска, по този метод и на българска територия. „ Надявам се с днешната среща да се даде повод на този процес, защото нулевата точка е в реалност вторият мост над Дунав при Русе “, заяви районният министър. Той обясни, че Европейска комисия поставя като приоритет развиването на коридора Букурещ – Русе - В. Търново през Автомагистрала „ Хемус “.

Тази автомагистрала може да продължи през Стара планина, да пресече автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ и да стигне до гръцката граница. „ Това го прави истински трансграничен коридор измежду Румъния, България и Гърция и трите страни заедно бихме могли да получим европейско финансиране за построяването му, включително и за втори мост над Дунав край Русе “, добави вицепремиерът Караджов. *Източник: www.api.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР