През тази година ще се извършат планови проверки на двете

...
През тази година ще се извършат планови проверки на двете
Коментари Харесай

КЕВР взе решение за планови проверки на НЕК и ЕСО

През тази година ще се извършат планови инспекции на двете държавни сдружения „ Национална електрическа компания “ ЕАД и „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД, както и на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ Електроразпределение Север “ АД и „ Електроразпределение Юг “ АД. Това стана ясно по време на днешното съвещание от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

На своето предишно съвещание енергийният регулатор на България одобри проектите за инспекциите и в други браншове – „ природен газ “ и „ ВиК услуги “.

Припомняме, че Investor.bg първи писа преди дни, че КЕВР не е правила планова инспекция на ЕСО и НЕК от 2016 година насам. Фактът бе оповестен на закрито съвещание, провело се на 31 януари 2019 година Отговорната за инспекциите на сдруженията дирекция „ Електроенергетика и топлоенергетика “, ръководена от Пламен Младеновски, е прехвърляла инспекциите на НЕК и ЕСО в графиците за планови инспекции за идващите години, като действително досега двете сдружения към момента остават непроверени от регулатора, излиза наяве от изявление на Светла Тодорова, един от членовете на КЕВР.

Сега оповестените планови инспекции засягат размера на годишния оборот на съответните сдружения, цената на дълготрайните активи, финансовите резултати от миналата година, броя на постъпилите против тях сигнали и тъжби от консуматори, както и неизпълнението на индикаторите за качество на предоставяните услуги.

Проверките ще бъдат с тематична устременост и ще бъдат фокусирани върху въпроси, които консуматори слагат в своите тъжби и сигнали до КЕВР. Регулаторът ще изготви и оценки и разбори на ограниченията, които сдруженията – лицензианти подхващат за премахване на зародилите проблеми.

Експертите от КЕВР ще ревизират осъществяването на капиталовите стратегии на сдруженията и действително осъществените вложения по отношение на тези, включени в регулаторната база на активите за контролирания интервал.

Други три енергийни сдружения, от бранш „ Топлоенергетика “, ще бъдат обект на инспекции от КЕВР през актуалната година – „ Топлофикация Велико Търново “ ЕАД, „ Топлофикация Разград “ ЕАД и „ Топлофикация Русе “ ЕАД.

Комисията ще извърши мониторинг и на газоразпределителните сдружения в страната, които имат лицензии за активност на територията на няколко общини.

От регулатора показват, че с изключение на одобрените планови инспекции, през 2019 година ще се извършат и изключително такива на сдруженията от енергийния и водния бранш. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР