През тази година има увеличение на записаните студенти в педагогическите

...
През тази година има увеличение на записаните студенти в педагогическите
Коментари Харесай

Обмислят нови стимули за студентите в педагогическите специалности

През тази година има нарастване на записаните студенти в педагогическите специалности във висшите учебни заведения. Те са предпазени и това дава право на студентите да получават по две стипендии. Обсъждаме и опцията стимулираните младежи, които желаят да станат учители, да не заплащат такси за образованието си. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията "Актуални политики и практики в образованието " в Педагогическия лицей в Плевен, заяви пресцентърът на МОН.

По думите й доста е значимо цялото общество да стимулира младежите да стават преподаватели в детски градини и учебни заведения.

В момента учителите до 35-годишна възраст са към 13 500. В същото време учителите на над 50 години са 59 000, е съобщила Сачева. Тя е уведомила, че в идващите години над 50 000 преподаватели ще се пенсионират, по тази причина главно предизвикателство е да се обезпечи системата с фрагменти. Вече следим дефицит на учители по естествени науки, осведомителни технологии и по непознати езици, е показала Сачева и е добавила, че за превъзмогването му се взимат ограничения.

Преди седмица беше утвърдена националната стратегия "Мотивирани учители ", с която ще се даде опция на 100 експерти по математика, химия, физика и осведомителни технологии да придобият педагогическа дееспособност. Ще бъде основан и корпус от 80 учители с най-малко осемгодишен стаж, които да бъдат изпращани в учебни заведения с по-ниски просветителни резултати. Те ще получават до 500 лева в допълнение заплащане, както и средства за превоз и за покриване на наем.

"Изпълняваме уговорката си за двойно нарастване на заплатите. За първи път тази година учителските хонорари са над междинните за страната. Нашата цел е в края на мандата междинната заплата да е 1500 лева ", е декларирала Деница Сачева. По думите й преподавател е специалност на бъдещето, която ще се развива бурно в идващите пет години. "Това е специалност с непрекъснато подобряващи се условия на труд. Тя дава професионални и интелектуални провокации и развиване на цифрови умения ", е декларирала заместник-министърът.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР