През тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната

...
През тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната
Коментари Харесай

Модернизират кабинети по природни науки в школата с 2 млн. лева

През тази година посредством националната стратегия за модернизиране на просветителната среда ще бъдат предоставени в допълнение 2 милиона лв. за възобновяване на кабинетите по естествени науки в учебните заведения. Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в 51- Средно учебно заведение "Елисавета Багряна ", в което беше открит център по естествени науки "Еврика ".
В края на предходната година предоставихме целеви средства на природо-математическите гимназии за обновяването на кабинетите им по естествени науки, означи министър Вълчев. Той съобщи, че в случай че бъдат актуализирани повече кабинети, повече възпитаници ще имат опцията за по-добро образование по предметите от естествените науки.
На въпрос, че в този момент няма доста студенти по естествените науки, министър Вълчев, сподели, че по тази причина би трябвало с "всички вероятни принадлежности да насочим децата в по-голяма степен към естествените науки, към математиката и техниката ". Това ще стане и посредством извънкласните действия, като приготвяме план на разпореждане, въз основа на което ще финансираме извънкласните действия от държавния бюджет. Има няколко области, в които в по-голяма степен ще насърчаваме образованието посредством действия по ползи - техника, технологии и естествени науки. Това са секторите, за които имаме максимален дефицит на пазара на труда, означи просветителният министър. От секторите на стопанската система ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма нужда от фрагменти, добави Вълчев. По думите му по тази причина би трябвало да се насочат децата от най-малка възраст към тези области. Чрез приема в гимназиалния стадий следващата година ще се опитаме не просто да насочим повече възпитаници към професионално обучение, а нашата рекомендация ще е повече гимназии да имат профили, свързани с естествените науки и математиката, изясни просветителният министър.
Днес в 51-о учебно заведение и в 18-о Средно учебно заведение "Уилям Гладстон " се откриват центрове по естествени науки, финансирани от фондацията "Америка за България ", от спонсори и от средства от учебния им бюджет.
Трудно е да се модернизират кабинетите по естествени науки в цялата просветителна система, в която има над 40 000 образователни стаи, сподели министър Вълчев. Сега в 13 000 образователни стаи има благоприятни условия за "фронтално образование ", а посредством националната стратегия за ИКТ упоритостта ни е през идващите години тези стаи да станат доста повече. В къс интервал ще влагаме във wi-fi и мрежи във всички учебни заведения и в пазаруването на електронни дневници или платформи, осведоми просветителният министър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР