През т.нар. междинни сезони – пролетта и есента, организмът е

...
През т.нар. междинни сезони – пролетта и есента, организмът е
Коментари Харесай

Какви заболявания се обострят през пролетта?

През така наречен междинни сезони – пролетта и есента, организмът е подложен на стрес поради смяната на времето

Той впряга всичките си запаси, с цел да се приспособи към външните фактори. През март към това се прибавят авитаминозата, провокирана от по-бедното хранене през зимата, и така наречен хиподинамия – по-малкото придвижване навън. Те са съществени аргументи за пролетната отмалялост. Допълнително натоварване внася превъртането на часовника с един час напред в края на месеца, което за няколко седмици обърква биологичния темп.

Всичко това отслабва имунитета и могат да се обострят положения, за които здравият човек даже не подозира през останалото време. Смята се, че метеорологична сензитивност визира най-малко половината от хората в света и над 2/3 от популацията в страни с четири сезона.

Гастрит

Това инфектиране на стомашната лигавица потвърдено се среща по-често напролет. През този сезон организмът страда от дефицит на витамини В и С, които вземат участие в естественото възобновяване на лигавицата. Отвикналият през зимата корем реагира на зелените салати, изключително в случай че са подправени е повече оцет или лимон, олио или зехтин. Спанак, лапад, коприва също може да не се отразят добре поради целулозата.

Появяват се присъщи парещи болки под лъжичката, киселини, оригване, гадене, позиви за повръщане, неприятен мирис, от време на време настинка и леко нараснала температура.

При изострен припадък най-добре няколко дни да се ядат единствено пюрета и супи, да се пие доста вода и билков чай, да вземем за пример от лайка, жълт кантарион, невен, мента, маточина.

Ако постоянно получавате киселини след хранене, безусловно идете при гастроентеролог. Той ще направи проучвания и прегледи, с цел да откри на какво се дължат.

Задължително би трябвало да внимават и пациентите с язва, която също се обостря напролет.

Алергии

Когато стартират да цъфтят растенията, вятърът разнася прашеца им. Някои хора са по-чувствителни и при вдишването на поленовите частици получават реакция на имунната система. Най-характерен е алергичният ринит, така наречен сенна хрема. Смята се, че към 1 милион българи страдат от нея, като мнозина не си знаят диагнозата.

Алергичното инфектиране на лигавицата на носа води до сополи и постоянно кихане. Може да се съпътства с парещи, сърбящи и сълзящи очи, сопнато гърло, обща изнемощялост.

Ако признаците се появяват всяка година по това време, евентуално имате сенна хрема. Консултирайте се е алерголог още преди да стартира най-бурният разцвет.

Полените във въздуха усложняват и бронхиалната астма. Това е хронично инфектиране на белия дроб с оток, стесняващ дихателните пътища, и с обособяване на секрет, който затруднява дишането.

Пациентите постоянно не разпознават признаците и не отиват при експерт, а е нужно противовъзпалително лекуване, с цел да не се стига до пристъпи.

Сърдечни проблеми

Причината са внезапните съмнения в температурите и в атмосферното налягане. Те натоварват сърцето и провокират промени в ритъма му.

Ако тези положения са чести, не са безобидни и е необходим обзор при експерт.

Болки в ставите

Ревматичните недоволства се ускоряват напролет, въпреки че съгласно някои научни проучвания няма връзка сред болките и дъждовното време.

Ако обаче сте от хората, които са уверени в противоположното, вземете превантивни ограничения. Избягвайте храни, които покачват пикочната и млечната киселини – сладкиши, салами, алено месо. Препоръчително е да пиете прясно изцеден сок от моркови. За повече цинк яжте броколи, тиква и тиквено семе, пълнозърнести храни.

Дерматити

Проявите им се ускоряват напролет поради влажността. При себорейния дерматит типични са обривите по гърдите, гърба, в гънките на гениталиите, по окосмената част на главата, зад ушите, по лицето. Появяват се внезапно обрисувани петна с розово-жълт до червено-кафяв цвят. Те са покрити с присъщи люспи, които се лющят. Пациентът усеща парене и сърбеж.

За да се сложи вярна диагноза и да се овладее обострянето, е нужна консултация с кожен лекар.

Психози

Макар че светлата част на деня става по-дълга и има повече слънце, организмът би трябвало да се нагоди към нов сезон и това му работи депресиращо. Когато човек е подложен и на напрежение в работата или в персоналния си живот, може да стане нервозен и раздразним.

Съветът е да съблюдава уравновесен хранителен режим, да спи задоволително – не по-малко от 7-8 часа през нощта, и да се разхожда колкото може повече.

Женски екстри

През пролетта могат да се изострят и някои здравословни проблеми, от които по-често страдат дамите в сравнение с мъжете. Едно от тях е световъртежът поради внезапните температурни съмнения, които провокират промени в кръвообращението и засягат вестибуларния уред. Жените са по-уязвими поради хормонални фактори, свързани с месечния цикъл.

Те по-често страдат и от анемия. Това е положение, при което организмът не създава задоволително червени кръвни кафези и/ или хемоглобин. Анемията може да е желязодефицитна, фолиеводефицитна, витамин 12-дефицитна. В началния стадий протича безсимптомно, само че симптом е чувството за изнемощялост, което изключително се ускорява напролет.

Има ли анемия и какъв тип е може да се откри с проучвания на кръвта. Състоянието се поправя посредством подобаващ хранителен режим и добавки, които доставят на организма нужните количества желязо и витамини.

Циститът също е типична женска болест. Той може да идва от не-лекувана бактериална зараза и да се обостри напролет. Честите позиви за уриниране, паренето и болките могат да се дължат на преохлаждане, тъй като дамите са побързали да облекат по-леки облекла.

Нужна е консултация с доктор, който да откри аргументите. Инфекцията би трябвало да се лекува, тъй като има риск бактериите да обхванат през пикочните пътища до бъбреците.

Инфо: www.askdrsears.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР